Най-много произшествия на пътя стават в петък, показват данните от сектор "Пътна полиция" при ОД МВР-Стара Загора, на база направените анализи за пътно-транспортните инциденти в дните от седмицата. Превишаването на скоростта продължава да е основна причина за възникване на пътно-транспортни произшествия, показва още статистиката на „Пътна полиция“. На второ място се нарежда неспазването на предимство, на трето – неправилното движение на пътя, а на четвърто – употребата на алкохол.

На територията на област Стара Загора от началото на 2020 г. до края на месец август са станали 681 ПТП, от които 187 са били тежки. В тях са загинали 21 души, а други 219 са били ранени. За същия период на 2019 г. броят на убитите е бил 15, а на ранените – 316. Произшествията през 2019 г. са били 711 .Непълнолетни шофьори на възраст до 17 години са предизвикали 29 ПТП с един загинал и 34 ранени.

Тези данни са изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от заместник областния управител Димитър Драчев. Основната тема бе осигуряването на безопасността на учениците при движение по пътищата и готовността на отговорните институции за началото на новата учебна година.

Става ясно още, че във всички общини от област Стара Загора са извършени проверки на пътната маркировка и обезопасителните съоръжения около училищата. Не са констатирани драстични нарушения.