Малко повече от 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине. Към момента разчетите сочат, че заболяването африканска чума е причинило депопулация с около 20 % на домашните животни, обобщи данните в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева, съобщава НБП.

По думите й, вече се наблюдава изключително намален интензитет на болестта в страната, тъй като от началото на август са открити едва нови шест огнища на болестта, като само едно от тях е в индустриална ферма. Засегнатите са малко над 130 хиляди животни.

Важно е какви мерки и дейности трябва да се предприемат занапред, коментира министърът и заяви, че началото е поставено с новите, по-строги мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат домашни свине – лично стопанство, фамилна ферма и индустриална ферма.

Стопаните, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят, защото ако има следващо заболяване те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни, е уверила още министър Танева.