Информационна среща за болестта на Бехтерев

Информационна среща по проблемите на болестта на Бехтерев ще се проведе в общинската библиотека "Искра", която е и организатор на проявата. Срещата ще бъде с представители на Българското сдружение, болни от тази болест. Ще се обсъждат проблеми, свързани с лечението на това заболяване, което Началото на срещата е от 10 часа, в събота, 10-ти октомври, в отдел "изкуство" на казанлъшката библиотека.Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, при което се засягат предимно гръбначния стълб и сакроилиачните стави и по-рядко периферните стави и околоставните инсерции. Възможни са прояви от страна на очите, сърцето, белите дробове.

Заболяването засяга преди всичко млади мъже на възраст 16 – 30 години. Жените боледуват 4 пъти по-рядко и при тях заболяването започва и протича по-атипично.Установено е, че основна роля за развитието на заболяването имат генетични фактори. Около 90 % от засегнатите са носители на антигена HLA-B27. Предполага се, че определена роля имат и някои инфекциозни фактори като причинителите на чревни инфекции от род Klebsiella. Основната проява на заболяването е болката и постепенното ограничаване на подвижността.
Типични за болестта са болка на залавните места на сухожилия, мускули и ставни връзки. Заболяването възниква по неясни причини. Профилактика не може да се направи.
Заболяването обикновено се развива бавно и постепенно и води до трайни промени в засегнатите стави. По отношение на качеството на живота, прогнозата зависи от настъпилите трайни промени. Прогнозата по отношение на живота е благоприятна.