За новата учебна година правителството отпуска 35 600 000 лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. Това беше решено на правителствено заседание. „По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева", бе обявено на заседанието на Министерски съвет. Днес правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас.

Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок. Ще бъдат подкрепени общо 56 000 първокласници и 62 500 осмокласници.

Пандемията е в цялата си сила в Европа и света. Много притеснително е, че новите варианти на коронавируса заразяват много по-бързо и по-млади хора. От днес отново ще се ваксинират по 15 000-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани, стана ясно още от правителственото заседание. На него кабинетът отпусна 7 милиона лева за осигуряването на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19.

С по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях музикалните творци на свободна практика у нас ще бъдат подкрепени в условията на пандемия. Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата в размер на 4 267 250 лв. за финансова подкрепа на програми и проекти за подпомагане на индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на музикалното изкуство. Средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд „Култура" и за тях ще се кандидатства. Няма да има никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи, стана ясно още на заседанието.