“Дойдох да се срещна с д-р Захари Стойчев, който провежда гладна стачка в подкрепа на протестиращите медицински спезциалисти. Ако има повече хора като него, проблемите ще се решат по-бързо“, това заяви в Казанлък народният представител от Старзогарски многомандатен район Георги Гьоков, който е заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и член на Комисияя по здравеопазване в 44 –ото Народно събрание на България. Той се обърна към лекаря с молба да не продължава с този вид протест, който би могъл да се отрази на здравето му.

„Това е първият политик, който се среща с мен и с протестиращите“, заяви д-р Захари Стойчев, акушер-гинеколог в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, който обяви гладна стачка в подкрепа на исканията на медицинските специалисти. Той подчерта, че е предприел гладната стачка, за да фокусира вниманието на управляващите върху проблемите в здравеопазването. И допълни, че предварително е обявил, че тя няма да е безсрочна, а тридневна. „Управляващите виждат, че нещата не са наред, но не правят нищо“, каза лекарят и определи трите кардинални действия, които трябва да се извършат в българското здравеопазване. Според него, трябва да отпадне въведеният лимит, който в момента слага Здравната каса на здравноосигурените лица, защото това е противоконституционно. Да се финансира здравеопазването, защото делът на средсвата в тази сфера са под 5% от Брутния вътрешен продукт, докато в Европа той е 8%, а повече от 10 години няма увеличение на клиничните пътеки. И третото е общинските и областните болници да минат държавна издръжка. Според д-р Стойчев, ако продължава така и ако се подадат масови оставки, то ще се стигне до закриване на общински болници. Според него, лечебните заведения не трябва да са търговски дружества, защото лекарите и професионалистите по здравни грижи не могат и не бива да бъдат търговци със здравето на хората.

Лекарят обяви, че от 28 март прекратява гладната стачка, която той е обявил за тридневна. При положение, че нищо не се промени до месец май, е готов отново да гладува, дори да увеличи днити на гладната стачка. За съжаление, не е оптимист, че ще има промяна за този месец и половина дотогава. Лекарят, който е започнал работа през 1971-1972 година, сподели още, че домографската криза у нас продобива застрашителни размери. През 1977 година в Родилното отделение в Казанлък са се родили 1905 бебета, докато през 2018 година те са едва 432. Всяко година България се стопява с близо 50 хил. души.

Георги Гьоков подчерта, че след разгвора с д-р Захари Стойчев ще предложи за разисквания поставените от него въпроси. По думите му, се иска чуваемост и воля от страна на управляващите. „Не ги обвинявам в лоши намерения, а че не правят нищо“, коментира народният представител.

След срещата с обявилия гладна стачка казанлъшки лекар Георги Гьоков присъства на протеста на медицинските специалисти в двора на общинската болница „д-р Христо Стамболски“. Той заяви, че подкрепя техните искания, а те отговориха, че е първият политик, който се среща с тях, макар че протестират вече 27-и ден.