Алея на почетните граждани в Казанлък предлага БСП

Да се оформи Алея на почетните граждани на Общината в Гробищния парк на Казанлък, предлага в специално писмо Общинският съвет на БСП в града на розите. Поводът за него е кончината на Почетния гражданин на Казанлък Цвятко Цветков, който напусна този свят на 30 април 2017 година. Писмото е адресирано до кмета на община Казанлък Галина Стоянова, до председателя на Общинския съвет Николай Златанов и до ръководството на НЧ „Искра 1860”.

„Общинският съвет на БСП-Казанлък, подкрепен от много граждани, културни и просветни дейци, изразява възмущението си от отношението на административни и читалищни органи към кончината на Почетния гражданин Цвятко Христов Цветков. Неговите тленни останки трябваше да бъдат положени за поклонение в НЧ „Искра – 1860“ и да намерят място в централната част на гробищния парк”, пише общинската организация на социалистическата партия.

Казанлъчани споделят още, че поклонението пред тленните останки на Цвятко Цветков на 1 май се е случило, благодарение личната ангажираност на негови близки приятели и съмишленици, а не на институциите в Казанлък, които носят отговорността и задължението да организират подобни събития за почетните граждани и за заслужили личности като него. От страна на Община Казанлък не е имало съболезнователен адрес до неговите близки, както се изисква в такива случаи, нито съобщение в официалния сайт на Общината.

Дейността на Цвятко Цветков е свързана с духовното развитие на Казанлък и населените места, със съхраняването и обогатяването на културно-историческото наследство на Казанлъшкия край. Той работи активно и всеотдайно и остави трайни следи в развитието на културата в Казанлък. 15 години е бил председател на НЧ „Искра – 1860“. В книжната съкровищница на града се пазят много негови публикации, свързани с Чудомир, акад. Петко Стайнов, Дечко Узунов, с Празника на розата и много други. Автор е на книгите „Певческата слава на Казанлък“ и „Музикалният театър на Казанлък“. Последната книга излезе преди по-малко от една година, а тържественото честване на събитието по случай Деня на народните будители събра десетки дейци на културата - певци, инструменталисти, актьори, допринесли за музикалната слава на Казанлък. Цвятко Цветков беше и една своеобразна енциклопедия на културните събития в града през последните над 40 години.


Във връзка с всички тези заслуги на Цвятко Цветков, от БСП-Казанлък предлагат на местната власт и на НЧ „Искра – 1860” да се увековечи неговата памет с поставяне на паметен знак на подходящо място в града. За целта да се създаде Инициативен комитет, който да подготви необходимите документи и проект за реализация.