50 милиона лева за зимна поддръжка на пътищата 50 милиона лева за зимната поддръжка на пътищата са предвидени за тази зима в бюджета на Агенция пътна инфраструктура. Това е съобщила във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предава БТА.
По думите й в момента се осъществява анализ на наличната техника и материали, изкърпват се проблемни участъци по пътищата и се поставят мантинели.
Официалната зимна мобилизация и готовност на екипите ще бъде въведена от 15 ноември, а във високопланинските проходи готовността ще е още от началото на ноември, посочи Павлова.
По думите й правителството планира въвеждането на комбинираната система за таксуване по пътищата да започне от 1 януари 2018 година. Системата предвижда винетки за лекотоварните автомобили, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона ще бъде на базата на изминатото разстояние /ТОЛ такса/.
Прогнозите са подобно таксуване да увеличи приходите в бюджета, с които да бъдат довършени магистралите и пътищата, каза Лиляна Павлова.
През следващата година се предвижда да бъде избран изпълнител за новата система, а през 2017 г. тя ще бъде приложена тестово.