13 безстопанствени бараки и навеси са изгорели в „Старите лозя”
При избухналия вчера пожар в местносттта „Старите лозя” край Казанлък са изгорели 13 безстопанствени и напълно изоставени бараки и навеси, съобщи днес комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Стара Загора. Изоставените постройки са били в периметъра на пожара, който не е причинил други щети, нито е засегнал други сгради. Огънят е бил овладян от пожарникарите от Районната служба в Казанлък. Изгорели са също треви и храсти.

Много рядко пожарите се дължат на самозапалване, уточни още комисар Колев. От началото на 2016 година до днес 68 пожара са в процес на установяване за умишлена намеса.

Натоварен летен сезон, отчита регионалната дирекция в Стара Загора в навечерието на своя професионален празник – 14 септември. От пожари са засегнати 1229 декара иглолистна гора, докато през 2015 година са били едва 28 декара. Унищожената широколистна гора е 2212 декара при 45 декара през 2015-а. Поне 50 пъти повече щяха да бъдат засегнатите от пожари горски площи, ако не бяхме взели необходимите превантивни мерки и не се действаше бързо и адекватно от страна на огнеборците, каза още комисар Колев.

2484 са произшествията, на които са реагирали пожарникарите от регионалната дирекция в Стара Загора от 1 януари 2016 г. до днес, като само 10% са пожарите с материални загуби – 248. Обикновено са изгорели треви и храсти. За сравнание – през 2015 г. произшествията са били 2069, а пожарите с щети – 260. Пет са жертвите на пожари през тази година, а пострадалите са трима.

Извършени са 119 аварийно-спасителни дейности, осъществени са 502 помощни операци и са са етзови на 191 лъжливи повиквания, от които много малък процент са злонамерените, връчени са 90 акта за нарушения, като 43 от тях са по време на пожароопасния сезон, отчете се още директорът на РД ПБЗН – Стара Загора.