На 26 май (сряда) от 12.00 ч. в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ ще бъде представено средновековното съкровище на неизвестна българска принцеса.
По първична констатация на специалисти от Исторически музей „Искра“ – Казанлък тези ценности представляват малка колективна находка от XIV век. Те са конфискувани след акция на МВР – РУ – Казанлък и са с висока културно-историческа стойност.
За широката публика ще бъдат достъпни за разглеждане редица предмети.
Осем монети, най-ранната от които е римска бронзова монета на император Каракала (211 – 217) отсечена в Анхеало ( дн. Поморие). Останалите седем монети са златни – едната е на никейския император Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254). Другите монети са от първата половина на XIV век. Три от тях са от съвместното управление на византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог и са от периода 1325 – 1352. Две от монетите са от самостоятелното управление на Aндроник III Палеолог, отсечени през 1328 – 1341 г. Най-рядката сред тях е перперата на Йоан V Палеолог с Йоан VI Кантакузин (1347 – 1353).
В колекцията има женските накити, изработени от сребро с позлата - обеци и наушници с прецизна изработка и няколко висулки. Торквата (гривна за шия) е рядък предмет за тази епоха. Интересна е и огърлицата, изработена от естествени полускъпоценни камъни (кварц и карнеол).
Представянето ще бъде осъществено чрез пресконференция, водена от проф. д.и.н. Николай Овчаров.
Експозицията ще остане достъпна за всекидневно посещение и през следващите седмици.