Мястото в Казанлък: Къщата на розите
Нежен аромат на рози и артистичен уют, с преобладаващото, но ненатрапчиво присъствие на рози - в картини, аксесоари, в стенни пана и витражи.

Къщата на розите в Казанлък.

Място, което грабва погледа още отвън с пейката, красиво тапицирана с флорални мотиви. В самата къща залите са две – в едната се разказва историята на розопроизводството в Казанлъшкия край и начина на получаване на прочутото българско розово масло. Тук могат да се закупят и различни продукти от изключително богатия асортимент, предимно козметика, на основата на розово масло. Втората зала е за дегустация на розов ликьор, розово сладко и локум с рози. Локумът се приготвя специално за Къщата на розите и се предлага на всеки посетител. Заедно с това се сервира ликьор, сладко, ароматно кафе или чай, според желанието на туриста.

Входният билет в Къщата на розите е усмивката, казват двете стопанки на това уютно казанлъшко място Мариана Гатева и Ива Паскалева.
Беседата за розопроизводстото и почерпката са безплатни, туристите си заплащат единствено закупените от тях продукти, които да отнесат за личен спомен или като подарък от Казанлък. Заедно с това върви мултимедийна презентация за розопроизводството и за ежегодния празник на розата в града.

Това, което иска туристът и което ние му предлагаме с огромно удоволствие, са усмивката и отношението, споделят Мариана и Ива, които стъпват на дългогодишния си опит в туристическия бранш и любовта към професията екскурзовод.
Тук идват туристи от цял свят и затова се стараем да ги посрещнем на техния език, за да се почувстват специални и желани – руски, английски, японски, холандски, испански, немски, италиански, дори малко китайски.

Въпреки че казанлъшката еуфория по маслодайната роза в голяма степен е свързана с празника и отминава още през юни, Къщата на розите работи без почивен ден от началото на април до края на ноември. Непрекъснато идват чуждестранни и български групи, любопитни да научат за уникалното българско розово масло и да си вземат частица от това местно богатство било под формата на мускал, на гюловица или друг продукт на розова основа. Да отпият глътка ликьор и вкусят локум с рози, поднесени от любезните домакини. И да се почувстват като у дома.