Четири дни Шипка празнува

Четири дни ще бъдат тази година Богородичните празници в град Шипка. 15 август – Успение Богородично, е патронният празник на китното балканско градче, което то ще отбележи подобаващо. Кметство Шипка се е погрижило програмата да бъде богата и интересна за малки и големи.


Храм "Успение Богородично"

На самия ден 15 август ще бъде отслужена тържествена Света литургия в храм „Успение на Света Богородица” в града, след което ще бъдат осветени обредни хлябове и обреден курбан за здраве и благоденствие на населеното място и неговите жители.


Снимка: Стоян Ту Нгуен, шипченски гражданин

Вечерта в галерия „Христо Песев” на НЧ „Светлина – 1861” ще бъдат наградени победителите в Петия национален конкурса за издадена книга с лирика. На следващия ден шипченци и техните гости ще се забавляват на хумористичната вечер с Румен Сомов, Лозан Такев и детска театрална група към читалището.

На 17 август ще бъде проведен маратон, наречен „Опълченец”. Този ден е доста наситен откъм събития. В центъра на града Кметството ще изненада жители с богата фолклорна програма, чието начало е 19.00 часа, а от 22.00 часа в центъра започва прожекцията на филма за Шипка с автор Румен Сомов.

На 18 август в известната Чирпанлиева къща ще бъде подредена изложба българска бродерия, а за желаещите да усвоят тънкостите на този майсторлък ще бъде организиран специален курс, воден от Иванка Генова.