Дългогодишната журналистка в БТА Румяна Лечева ще представи в Казанлък своята книга „В името на Иисус“. Премиерата е на 2 юли 2021 година от 17.30 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Книгата е дисертацията на Румяна Лечева, която тя защити в Нов български университет.

Това е първото в България историческо изследване на социалните мисии на християнските вероизповедания. Дисертацията проследява социалните доктрини и практики на християнските изповедания у нас в периода 1879-1948 г. Научен ръководител на изследователския труд на Лечева е проф. Румен Генов, рецензенти са проф. Момчил Методиев, проф. Веселин Методиев, проф. Иван Еленков, доц. Михаил Груев.

Текстът на дисертацията е редактиран в книга от авторката.

На събитието в Казанлък ще вземе участие Панайот Денев, дългогодишен директор на БТА. Очаква се премиерата да бъде уважена от настоящия генерален директор на Агенцията Кирил Вълчев.

Румяна Лечева е работила като кореспондент на в. "Демокрация" и БНТ. Доктор по история и университетски преподавател. Автор е на сценарии за документалните филми "Александрийската библиотека" - 2002 г., "Детска мечта за Италия" - 2004 г., "Френски спомени" - 2006 г., "Мина, тя мина" - 2012 г. През 2013 година издава и документалния разказ за голямата оперна певица Христина Марфова - "Истинската история на Христина Марфова".