Световноизвестният цигулар с казанлъшки корен свири на 5 цигулки, изработени от български лютиери, дари 3 от тях на родния си град, представи уникален инструмент "Лебедово око" на казанлъшкия лютиер Пламен Едрев. Музикантът разви и идеята си за арт център по швейцарски модел

Четири часа продължи концертът на известния виртуоз на цигулката, роден в Казанлък, Даниел Трингов и челистката от САЩ Сифей Уен вечерта в третия кулминационен ден на Празника на розата 2022. Този концерт-спектакъл се превърна в изключително културно явление в града – такова, каквото трудно казанлъчани и гостите биха видели и на големите сцени. Виртуозът с казанлъшки корен посвети концерта на своята 50-годишнина, свири на 5 инструмента и отдели специално внимание на хората, помогнали му в израстването на музикант – неговите родители и лютиерите, изработили първите му цигулки. И освен удоволствието от срещата с този невероятен изпълнител и с очарователната и талантлива челистка Сифей Уен, казанлъчани бяха приятно изненадани с няколко новини, съобщени лично от него.

Дарените цигулки

Даниел Трингов дари на града 3 свои цигулки – тези, на които свирил през различни етапи на своята кариера, изработени от български лютиери – Филчо Филчев – цигулката е направена през 1990 г., Тодор Пенев – 1998 г. и Владо Тилев – 2017 г. С това дарение Трингов поставя началото на Фонд за музикални инструменти, които да се ползват от талантливи казанлъшки деца, тъй като качествените струнни инструменти са много скъпи и не всички, избрали пътя на изкуството, могат да си ги позволят. По негови изчисления трите инструмента са на стойност не по-малко от 30 000 евро.Виртуозът Даниел Трингов представи и идеята си, която би превърнала Казанлък в арт център по модел на швейцарското градче Сейнт Мориц. Това би могло да се осъществи с привличането на музиканти и лютиери от цял свят в конкурс, наречен „Тракийски струни в Долината на розите”, който да стартира още през 2023 година. За реализацията на амбициозния си проект той вече е намерил подкрепа. Според него: „Нищо голямо не е невъзможно, дори напротив – големите неща се случват в малките градове, където хората на изкуството намират своето истинско място и като духовен заряд, и като релакс от динамиката в мегаполисите. Всичко е въпрос на правилен мениджмънт, на добра реклама и перфектна организация”. Неговата идея е конкурсът да бъде в две направления – за инструменталисти и за лютиери, защото в Казанлък изкуството има добри традиции и почва за развитие и е българската Мека на лютиерството.

Концертът започна с изпълнение на виолончело на Сифей Уен, която представи новия си албум Noel Cello Angel, включващ произведения на известни композитори като Дворжак, Чайковски, Маскани, Рахманинов, Шопен, Шуман и др. Във втората част от концерта Даниел Трингов свири соло и в дует със Сифей Уен. Бяха изпълнени произведения от Бах, Хендел, Боренщайн, както и от българската композиторка, живееща в Канада, Ваня Ангелова. Специално изпълнение цигуларят посвети на своя покоен баща Минчо Трингов - неговото любимо произведение "Интродукция и рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс. Концертът завърши с великолепно изпълнение на цигулка и виолончело на „Тракийски танци” от композитора акад. Петко Стайнов.


Даниел Трингов, Пламен Едрев и уникалната цигулка "лебедово око"

И още новини – Даниел Трингов наистина умее да поднася изненади! Той представи двама казанлъшки лютиери – баща и син Едрьо и Пламен Едреви. Уникална цигулка, изработена от Пламен Едрев, наречена „Лебедово око” с инкрустирани 7 камъка „Сваровски”, копие на именитата цигулка на Николо Паганини, изработена от Гуарнери дел Джезу, е в колекцията на Даниел Трингов. Персоналният модел „Ил гранде каноне” е едно бижу сред инструментите, на които световноизвестният български музикант свири. И още една изненада – на казанлъшка сцена Даниел Трингов свири и на цигулката, която Едрьо Едрев дари на Община Казанлък с идеята тя да се ползва от талантливи деца цигулари.

С нагласата амбициозният проект на Даниел Трингов да се реализира още през следващата година, казанлъчани не усетиха как тази невероятна музикална среща с него и със Сифей Уен далеч надмина всяко нормално време за концерт – цели 4 часа музика, емоции, смели проекти и вдъхновение. Всъщност, това бе едно прекрасно общуване между артисти и публика, като удоволствието бе напълно взаимно. Благодарим и до нови срещи, Даниел Трингов и Сифей Уен!