На 29 април Държавна опера-Стара Загора ще отбележи Международния ден на танца с онлайн излъчването на спектакъла на балета „Лебедово езеро” от Пьотр Илич Чайковски с участието на звездата на балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко в ролята на принц Зигфрид. Излъчваният запис е от Официалното откриване на балетния сезон 2019-2020 на Старозагорската опера на 15 октомври 2019.

В ролята на Одета-Одилия зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова, Ротбард – Ивайло Янев, Томоки Ишиго танцува в ролята на Шута и други. Постановка и режисура - Силвия Томов, художник на декора и костюмите е Денис Иванов.

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт избира 29 април за Ден на танца. Всяка година на тази дата се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца и създател на балета като самостоятелен театрален жанр Жан-Жорж Новер (1727-1810. Според него, това е драма, написана с музика и въплътена чрез хореография. Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят.

Спектакълът „Лебедово езеро” може да се гледа на 29 април от 14.30 часа на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora/

и уебсайта на Старозагорската опера:
http://operasz.bg/