В Казанлък с мотото " Рисуваме заедно" започна международен пленер с участието на деца от местни школи по изобразителни изкуства и школи от побратимения руски град Толиати. Участниците в пленера бяха приветствани от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че контактите между двата града се развиват ползотворно в сферите на образованието, културата и спорта и изрази увереност, че приятелството между децата - участници в този пленер ще продължи и занапред. В пленера участват ученици от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов”, Школа „ Арт линия” , Школа по живопис към Детски комплекс „ Св. Иван Рилски” в Казанлък и представители на три художествени училища и школи в Толиати. Участниците в пленера се запознаха с природни и културно-исторически забележителности на Казанлъшкия край, сред които ИМ „ Искра”, Етнографски комплекс „ Кулата”, тракийските гробници от Долината, родните къщи превърнати в музей – галерии на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански. " Децата ще рисуват пейзажи, архитектура, хората на Казанлък, розите, обекти свързани с историята", коментира ръководителят на пленера Ваня Запрянова. На 6 юли с рисунките от пленера ще бъде открита изложба на площад „Севтополис” в Казанлък, а идеята е изложбата да гостува и в Толиати.
Международният пленер за детска рисунка се провежда в рамките на подписания Протокол за сътрудничество между Казанлък и Толиати.
По линия на този Протокол рисунки на деца от школите по изобразителни изкуства на Толиати участваха в продължение на две години в конкурса за рисунка „Малките нашенци“ в дните на Чудомирови празници, техни творби бяха показани по време на Празника на розата . През 2014 година деца от Казанлък взеха участие в Международния конкурс за детска рисунка в Толиати „ Радужка”.
Анна Николова