Топ дизайнерът Мариела Гемишева отново с проект от Долината на розите

В навечерието на Коледа топ дизайнерът с казанлъшки корени Мариела Гемишева поднася на ценителите своя нов проект. В галерия „Структура“ на 21, 22 и 23 декември ще бъде представена инсталацията „Сън, 2020“. Проектът завършва няколкогодишен цикъл от работи, провокирани от красотата и тънката граница между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката - Казанлък, известен с маслодайната роза и скъпоценното розово масло, с "Арсенал", с Долината на тракийските царе.

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже Ogms Мариела Гемишева създаде парфюм, използвайки смела комбинация от съставки в бюти индустрията и нестандартна опаковка. Художничката разви идеята си в пърформанса Guns And Roses Oil през 2015 година, осъществен в емблематичната за Казанлък Шипкова къща. Тук тя представи и своя експериментален парфюм със същото заглавие, съдържащо розово масло. Специално изработените за проекта гилзи и капсули са превърнати в мускали.

През 2018 Мариела Гемишева представи инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на Музея на розата в Казанлък, където меки розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция. Същата година тя стана автор на роклята на Царица Роза. За първи път в 50-годишната история на конкурса за избор на най-красивата казанлъшка абитуриентка носителката на короната и нейните две подгласнички бяха с дизайнерски облекла, при това изработени от казанлъчанка.

Secret Performance е реализиран през 2019 г. в гробница „Грифони“ от 3-4 в. пр. Хр. в Долината на тракийските царе край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

Доц. д-р Мариела Гемишева е родена в Казанлък. Тя е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Преподавател е в дисциплините „Моден проект“, “Модата на 20-ти Век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност „Мода“ към Национална художествена академия в София. Три пъти е носител на най-високото отличие в българската мода „Златна игла“. През 2008 година е обявена за „Жена на годината“ с номинация на списание „Грация“. Носителка на наградата „24 карата“.

Известна е с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Безсъмнено, тя е едно от най-значимите имена в българския моден дизайн. Нещо повече, тя е художник, използващ езика на модата в съвременното изкуство и създател на дрехи, превръщащи се в изкуство.

В международни, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич, Гергана Мудова и др. Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.