Театърът на Казанлък в трескава подготовка за премиера на фестивал в неделя
Казанлъшкият общински театър „Любомир Кабакчиев“ ще закрие първото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, който се откри в началото на тази седмица в Сливница. „Тримата мускетари“ е постановката, която премиерно ще види фестивалната публика в неделя вечер – 11-и октомври в присъствието именити театрални творци – режисьори, актьори и автори на драматургични текстове.

Трупата на Казанлък готви „Тримата мускетари“ от средата на това лято. Режисьор и автор на оригиналния текст – импровизации по Александър Дюма е Николай Гундеров /на снимката/, с когото Театър „Любомир Кабакчиев“ работи за втори път след неговата „Фенове“ от Елин Рахнев през миналата година. Новата постановка на Гундеров, е модерно комедийно представление. „В скечове, гегове, пантомима и импровизации, актьорите на казанлъшкия професионален театър поднасят без умора едно искрено и естетско забавление, пътешествие с приключенията на фантазията на свободния дух“, казва Гундеров за работата си с Театър „Любомир Кабакчиев“.
Трупата заминава на фестивала още този петък, 9-и октомври. В продължение на три дни, тя ще живее с творческия дух на първия Фестивал на пътуващия театър, в който ще се представят още театри от Македония, Чехия, Сърбия и Молдова. Активизиране на мултикултурния обмен и отваряне на театралното изкуство към читалищните сцени, са две от целите на фестивалния проект, който се реализира под патронажа на кмета на Сливница. Изцяло обновената сцена на местното Народно читалище „Съзнание – 1907“ ще домакинства проявите от програмата, в която е включено още едно българско участие – моноспектакълът „Речта на селския крал“, съвместна продукция на Сатиричния театър в София и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.
Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" е оценен като най-добър дебютант на "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.
Режисирал е спектаклите "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети (Сатиричен театър, София), "Вернисаж" от Вацлав Хавел (Театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Б. Нушич (Театър "Диск"”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател на естествения театър "Trifonoff & Gunderov". От 2007 г. Николай Гундеров е режисьор в Сатиричния театър, където с успех постави "Детектор на лъжата" на Василий Сигарев.
Организаторите са отправили покана за присъствие и към Община Казанлък, която ще се представлява от завеждащ културата и туризма, Сребра Касева.
В „Тримата мускетари“ за пръв път на сцената на казанлъшкия театър ще излязат Ивайло Драганов, снимал се наскоро в нашумелия игрален филм на Ивайло Христов – „Каръци“, догодина той ще репетира и за сцената на Народния театър, от началото на новия сезон е щатен актьор в Театър „Любомир Кабакчиев“. Александър Спасов, е другото ново актьорско присъствие, което публиката на Казанлък ще види в местната трупа. Той е старозагорец, играл е на сцената на театъра в Кюстендил.
Премиерата на „Тримата мускетари“ в Казанлък е посветена на рождения ден на театъра – 20-и октомври. Местната публика в Казанлък ще я види на 19-и октомври вечерта във Военен Клуб от 19:00 часа.