Деветата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура” ще се проведе по времето на Празниците в Долината на тракийските царе. Тя ще бъде открита в 12:30 ч. на 28 август. В продължение на двата дни, 28 и 29 август, в нея ще вземат участие над двадесет учени – археолози от НАИМ при БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Институт по Балканистика с център по тракология при БАН, РИМ – Русе, РАМ – Пловдив, ИМ – Нова Загора и др. Тя ще се състои в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък.

На 28 август от 17:30 ч. официално ще бъде открита обновената музейна зала – Лапидариум в ИМ "Искра", и обособения кът за работа с деца. Реализацията им е в резултат на проект на ИМ „Искра”, осъществен в сътрудничество и финансиран от Американски научен център – София и с подкрепата на фондация „Америка за България”. В обновената експозиция ще бъдат показани артефакти от камък /реставрирани и консервирани със средства по проекта/, представящи материалната и духовна култура на траките от елинистическата и римската епохи в Казанлъшката долина.

За децата, които са най-младите гости на Музея в града на розите, ще има специално място. Под формата на занимания и образователни игри /съобразени с различните възрастови групи/, те ще могат да се запознаят с живота и обичаите на траките, да научат повече за паметниците и предметите оставени ни тях, както и да влязат в ролята на реставратор и археолог.