Оригинал на „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов показват в Казанлък

Изложбата "Писма от Одрин" показва над 60 снимки на казанлъчанина

На 4-ти февруари от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства се открива изложбата „Писма от Одрин“ с фотографии, направени от казанлъчанина Генчо Стайнов по време на Балканската и Междусъюзническата войни.

На вернисажа ще бъде показан и оригиналният 104-и брой на френското списание „Илюстрасион“, което слага на първа страница снимката „Блокирани в снега“ на Генчо Стайнов. Това е първата българска фотография, публикувана в европейско издание. Направена е преди 107 години в околностите на Одрин, дни преди превземането на крепостта от българските войски. Противно на политиката си да ползва само своите фоторепортери, водещата снимка на "Илюстрасион" в броя от 15 март 1913 година е на българина. Оригиналът на изданието идва в Казанлък през февруари 2017 година, благодарение на родолюбивите казанлъчани Петя Големанова и Спас Димитров, живеещи във Франция. Те издирват този брой на списанието и го даряват на Музея на фотографията в родния град на автора на фотосите.

Изложбата „Писма от Одрин“ е вдъхновена от едноименната книга с писма на Генчо Стайнов от фронта, издадена през 2009 година, благодарение на неговата внучка Радина Нанчева. Експозицията включва снимки от нейния личен архив, оставен от дядо ѝ. Снимките са от един от запазените семейни албуми, намерен случайно на тавана на старата им къща. В изложбата са включени над 60 от тези дигитализирани изображения, включително оригинално писмо на Генчо Стайнов от фронта до дъщеря му Бонка, и оригинални страници от „Илюстрасион“.


Генчо Стайнов, 1910

Генчо Стайнов е предприемач, общественик, художник, фотограф. Роден е на 15 януари 1884 година в казанлък, завършва търговската гимназия в Свищов, след което следва в Лозана, Швейцария. През 1913 година е мобилизиран и севключва в атаката на Одрин по време на Балканските войни, като ротен командир.

Младият офицер участва активно в бойните действия, прави снимки и пише редовно писма на младата си жена. В писмата описва живота на фронта, бойните действия, доколкото не представляват военна тайна, бита, всичко, което му прави впечатление. Отличен е с медали за храброст. Той е бил командир на рота в 30- ти пехотен Шейновски полк и прави снимки от Одринския фронт.

Изпраща няколко от тях до парижкото издание "L`ILLUSTRATION", които се виждат на редакторите толкова интересни и оригинални, че без колебание ги публикуват. Всъщност, в цялото издание има 10 снимки от околностите на Одрин по време на обсадата на крепостта, направени от младия български офицер Генчо Стайнов. През 1964 г. част от писмата му са издадени от Държавно военно издателство в книга със заглавие "Писма от Одрин", с илюстрации от негови снимки, през 2009 година е преиздадена.

От млад до последните си дни Генчо Стайнов рисува графика, акварел, пейзажи, приложно изкуство, реалистична живопис. Увлича се и по модернизма през 20-те години на миналия век. Неговата биография е изключително дълга и всеобхватна. През 1922 година до национализацията през 1947 година оглавява текстилната фабрика „Братя Стайнови“. Като специалист по хидростроителство проектира и ръководи строежа на ВЕЦ-Енина. Автор е на първия идеен проект за язовир „Копринка“. Виден член на Ротари клуб в София и приятел с големите български творци Дечко Узунов, Сирак Скитник, Чудомир и други. Умира през 1966 година в София.