Мишо от „Рамита“ влезе с Чудомир в Топ 10 на 2015 за най-продавани български автори
Престижното 10-о място в най-популярната класация за продажби на книги у нас – тази на голямата верига „Хеликон“, зае казанлъшкото издателство „Рамита“ в раздела за български автори. Книгата, с която „Рамита“ проби е „Жената, бе, жената!“ – сборник разкази от Чудомир, издаден през 2013-та година. Сборникът влезе и в Топ 100 на „Хеликон“ за най-продавани български книги от наши и чужди автори за отминаваща година. „Жената, бе, жената“, е на 79-та позиция в Топ 100.
В класацията има още една казанлъшка връзка - "Надали, ама, а – дано!“/ А, дано, ама – надали“, на Джеки Стоев и Джони Пенков – син на казанлъшкия именит художник с огромен принос в родното изобразително изкуство, Иван Пенков. Книгата на двамата бе представена тази есен в Казанлък в Шипковата къща при огромен успех. В Топ 10 за продажби на български автори, тя е на шеста позиция, в Топ 100 за всички български книги е заема 58-мо място.
Сборникът "Жената бе, жената!" е идея на етнолога Катя Терзиева, съпруга на дългогодишния директор на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък и на едноименната фондация – Пеньо Терзиев. Катя предлага на Мишо и Пеньо, да се направи подбор на Чудомировите разкази, в които жената е основен персонаж. Подборката на разказите е на П. Терзиев в хронологичен ред, според годината на издаването. Името – „Жената, бе, жената!“ е цитат от първия абзац на един от разказите в сборника, припомни за „За Казанлък“ художникът на корицата, казанлъчанката Радосвета Георгиева. Нейно дело е и предпечатът на книгата, която зае 10-о място в продажбите на книги от български автори през 2015-та. „Жената, бе, жената!“ е опит от безкрайно богатото и многопластово Чудомирово творчество да бъдат извадени пред скоби женските образи, се посочва в анотацията на сборника.
Собственикът на издателството, Михаил Попов е отлично познат в Казанлък, като Мишо от „Рамита“.
Освен издателство, той има и книжарница на ул. „Искра“. Издателството му е популярно с книгите – игри и с художествената литература за деца и юноши, в която се специализира.
„Като пъстри бисери от безценна огърлица, в тях блестят съблазнителни моми, устати селянки, проклети съпруги, всеотдайни майки, суетно дъщери, безнадеждни старици, неудържими клюкарки...Грехът и светостта, красотата и уродливостта, доброто и злото, смехът и мъката са сплетени, разбира се в неразделимо единство, както винаги е било и както винаги ще бъде в живота човешки.“, сочи още анотацията на популярния вече сборник. Книгата бе преиздадена с втори тираж преди Чудомирови празници 2015, отново със съдействието на литературно-художествения музей „Чудомир“, информира директорът Добрина Матова. Музеят на Чудомир продължава да работи с „Рамита“ и по други проекти. Наскоро излезе от печат, пак благодарение на сътрудничеството между издателството на Михаил Попов с общинския музей, и сборникът с доклади „Чудомир и нашето съвремие“. Книгата е резултат от научните изследвания по темата на национална конференция, която се проведе в тазгодишните Чудомирови празници под патронажа на Министерството на културата. Изданието е подкрепено финансово от Програмата за издание на Община Казанлък за 2015-та.
Книжари от най-голямите български вериги, коментират, че към шестомното издание на Чудомир, излязло преди три години под редакцията и съставителството на Пеньо Терзиев от Фондация „Чудомир“, с председател Симеон Георгиев, също има голям читателски интерес. Сумата от 120 лв, обаче, срещу която шестомникът се продава без да се делят съставните му книги, е непосилна за хората, които обичат Чудомир в цялата страна. Това, според книжарите, е причината, шесттомникът да се продава трудно.
Влизането в класацията на „Хеликон“ само по себе си е сериозно постижение. Така „Рамита“ се оказва в компанията на големите български издателства като „Сиела“, „Хермес“, „Колибри“, „Жанет 45“, „Абагар“, „Фабер“ и „Егмонт“. Колкото до Чудомир, той продължава да се чете и от младите българи и все по-отчетливо се нарежда сред родните писатели – класици, макар още да не е успял да влезе в учебните програми на образователното министерство.
Топ 20 на класацията за най-продавани книги от български автори за 2015 г. в книжарници „Хеликон“:

1. „Калуня-каля“ от Георги Божинов, изд. „Хермес“
2. „Гръцко кафе“ от Катерина Хапсали, изд. „Колибри“
3. „7 жени“ от Иво Сиромахов, изд. „Сиела“
4. „Възвишение“ от Милен Русков, изд. „Жанет 45″
5. „Физика на тъгата“ от Георги Господинов, изд. „Жанет 45″
6. „Надали, ама а дано/ А дано, ама надали. Истории със сексуален и политически характер“ от Джеки Стоев и Джони Пенков
7. „Северозападен романь“ от Стоян Николов – Торлака, изд. „Дива 2007″
8. „Естествен роман. 10-то специално издание“ от Георги Господинов, изд. „Жанет 45″
9. „Български хроники“ от Стефан Цанев
10. „Жената бе, жената!“ от Чудомир, изд. „Рамита“- Казанлък
11. „Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова, изд. „Хермес“
12. „Докато Дишам“ от Георги Томов, „Сиела“
13. „Моят таен любовен живот“ от Иво Сиромахов, изд. „Сиела“
14. „Войната на буквите“ от Людмила Филипова, изд. „Егмонт“
15. „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“ от Емил Димитров, изд. „Фабер“
16. „Към никъде“ от Георги Данаилов, изд. „Абагар“
17. „18% сиво. Роман“ от Захари Карабашлиев, изд. „Сиела“
18. „Български работи“от Иво Сиромахов, изд. „Сиела“
19. „Текила на разсъмване“ от Михаил Вешим, изд. „Сиела“
20. „Караджата“ от Георги Божинов, изд. „Хермес“