Край Казанлък градят древен кораб по автентична технология


Древният тракийски боен птицеглав кораб, който обещава да се превърне в една от най-впечатляващите туристически атракции в празниците на Казанлък през следващата година, ще бъде построен изцяло по автентична технология. Самото сглобяване на частите на кораба ще става пред очите на туристите на брега на язовир „Копринка“. Това съобщи днес авторът на проекта Атанас Димитров от студио „Енор филм“.


Авторът на проекта Атанас Димитров

Корабът с дължина 18-19 метра и тежина 10 тона ще бъде копие на бронзов барелеф, открит в комплекса Мединет Хабу в Египет. Според историята, този комплекс е издигнат в чест на Рамзес III, който е последният от великите фараони на древния Египет. Корабът от барелефа е участвал в битки на коалицията на морските народи, част от която са били и траките. При строежа на неговото копие край Казанлък ще се използва изцяло автентична технология, материалите също ще бъдат такива, каквито са използвани в древни времена. Горунът – най-здравият дъб, съществувал от хилядолетия по нашите земи, ще бъде основният вид дърво за градежа на плавателното съоръжение. В констуркцията няма да има нито един метален елемент, всички сглобки и гвоздеи ще бъдат от дърво, а за веслата ще се използва смърч, тъй като дървесината му е по-лека. Самата обработка на дървото ще става с ръчни инструменти. Киловата греда ще бъде изработена от едно-единствено дърво с помощта на бронзови брадви. Килът ще бъде доставен на мястото на язовир „Копринка“, което предстои да бъде избрано за док на кораба. Там той ще се съхранява и рано напролет ще започне сглобяването на останалите части от уникалното съоръжение. Платната ще бъдат от памук или лен, ръчно изтъкани. На мачтата на кораба ще бъде изградено т.нар. гарваново гнездо, което служи за наблюдаване на хоризонта. Корабът ще бъде птицеглав, аналогията идва от изобразените водоплаващи птици на шлема на тракийския цар Севт III.


Процесът на строителство на древния боен кораб ще става пред очите на казанлъчани, на туристите и гостите на града, което си е истинска атракция и едва ли може да се наблюдава другаде. След като бъде готов, плавателният съд ще бъде пуснат на вода.


Към момента проектът на кораба е готов, осигурен е дървеният материал от горския фонд на община Казанлък след планирана сеч. Остава да се определи място на язовира, където да се позиционира килът и да започне изграждането на кораба, обобщи авторът на проекта Атанас Димитров. Той е и режисьор на поредицата „Непозната земя“ по БНТ. В тази връзка Димитров съобщи, че от 15 септември започва излъчването на филми за траките, включващи Долината на тракийски царе край Казанлък. Достатъчно време ще бъде отделено и за представяне на реконструкцията на древния боен кораб, който ще плава в язовир „Копринка“.


Това е вторият проект за възстановяване на древен кораб, чийто автор е Атанас Димитров. „Резос“ е първият проект на българската експериментална морска археология. Той беше изработен по инициатива на община Каварна. В момента е на пристан в залива „Болата“ край Калиакра. Корабът в язовир „Копринка“ ще се различава от „Резос“ по това, че е предназначен за плаване както в морски, така и в речни води, ще бъде по-голям от него, копира кораб от по-късна епоха, има гарваново гнездо за наблюдение и ред други елементи, които го правят уникален и съвсем истински.