Фотограф и философ гостуват на Казанлък

Уникален творчески тандем от известния фотограф Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев, един от водещите български учени-хуманитаристи, се представя в Казанлък със съвместната изложба „Човешката участ“. Изложбата ще бъде открита на 21-и февруари от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. На следващия ден, 22-и февруари, от 16.30 часа Музеят ще събере любознателни казанлъчани за среща-разговор за същността на фотографията, авторските албуми на двамата гости и посоките на фотографското образование днес.

Николай Трейман и проф. Цончо Бояджиев имат зад гърба си цяла трилогия от издадени съвместно, фотоалбуми: „Пътят на човека“ – „Домът на човека“- „Участта на човека“. Идеята на трилогията е Човекът като такъв, Човекът – философско понятие, показан със средствата на фотографията с убеждението на двамата автори, че това изкуство може не просто да разказва индивидуалните човешки истории, а историята на Човека въобще.

Николай Трейман е потомствен фотограф, титулован през годините с най-престижните позиции и награди на професионалната общност. Изложбата му „Блатото“, която през 1994 г. печели награда от престижния фотографски фестивал в Арл, Франция, е показвана още в Прага, Цюрих, Любляна, Канарските острови. Трейман е основател е на Фото школа „Паралакс“. Водещ редактор на библиотека „Фо“, той има и опит в сп. „Християнство и култура“.

Николай Трейман преподава философия на фотографията и това е пресечната точка на творческото му сближаване с проф. Цочо Бояджиев.


Проф. Бояджиев е преподавател по история на философията в Софийския университет „Климент Охридски“. Със сигурност, най-признатият днес български учен-философ, преподавател по История на Античната и Средновековната философия, основател на медиевистиката у нас, преводач от латински, немски и старогръцки на трудовете на Свети Августин и Тома Аквински, Джовани Пико делла Мирандола, Николай Кузански, Плотин, Умберто Еко. Проф. Бояджиев е член на Международното общество за изследване на Средновековната философия и на Европейската академия на науките и изкуствата.

Съвместните проекти на Николай Трейман и проф.Цочо Бояджиев свързват в органично мисловно и естетическо цяло философския ракурс на един фотограф и фотографския нюх на един философ. Така всеки един от тях се превръща едновременно и в учител, и в ученик на другия – двама автори, които виждат и показват света през обектива, свят, „оцветен“ в класическото черно-бяло. Повече от 12 години време, същински търсачи на светлината през обектива, проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман пътуват заедно в преследването на уникални фотографски образи, част от които сега ще бъдат показани пред публиката в Казанлък.

Изложбата ще остане в залата за временни експозиции на Музея, до 1 март 2019 година.