24-ите Чудомирови празници в Казанлък вече са факт. Благодатно и по женски бе поставено тяхното начало навръх 127-ата годишнина от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Благодатно – защото днес е Благовещение или Благовец и всяко добро начинание е благословено и увенчано с успех. По женски – защото откриването бе направено от две жени – заместник-кмета на община Казанлък Даниела Коева, която официално даде старт на тържествата, и от директора на ЛХМ „Чудомир” Добрина Матова. Без да изключваме заслугата и участието на председателя на фондация „Чудомир” Борис Кърчев.


И още две причини стартът да е по женски красив и емоционален – март е всепризнатият месец на женатa, а първото събитие от поредицата културни прояви е прекрасната изложба със заглавие „Жената, бе, жената”.Над 30 женски образа, изваяни от Чудомир, са подредени в къщата музей. В запомнящата се галерия от образи на негови съвременнички са тези на обикновени, отрудени селски жени – с бели забрадки, с хурки и кошници, напето стъпващи бригадирки, звеноводки, слугинче, жена с китара, портрет от Париж, портрети на жени и момичета. Тук са и конкретни лица – Ганка, баба Мария. Тук е майката на Димитър Чорбаджийски, както и неговата спътница в живота Мара Чорбаджийска. Много от платната се показват за първи път пред публика, а това, което впечатлява в тях, е липсата на онова характерно чувство за насмешка и тънък сарказъм, с които Чудомир рисува нашенците. От платната се излъчва любовта, уважението, преклонението, дори състраданието на уникалния художник и народопсихолог към жената.


Майката на Чудомир


Традиционно празниците започнаха в ЛХМ "Чудомир" с поклон пред паметта на Димитър Чорбаджийски, с цветя на неговия гроб, намиращ се в двора на къщата му в Казанлък, и с официални слова, в които бе отдадено заслужено внимание на всички, работили по организацията, и на тези, спонсорирали тържествата. Хор „Севтополис” създаде настроение, доц. Пеньо Пенев представи изложбата, а Лилия Димитрова освежи атмосферата със закачка, типична за родственица на хумориста Чудомир.

32 събития са включени в програмата на тазгодишните Чудомирови празници. Пет театрални постановки, шест представяния на книги, концерти, конкурси, изложби, модерна арт-инсталация в центъра на града, представления за деца.