Библиотеката на „Чудомир“ в електронен регистър, внедрява се  виртуален екскурзовод

Библиотеката на Литературно-художествен музей „Чудомир“ вече има електронен регистър, който позволява лесно и удобно да се намират заглавията в богатия библиотечен фонд. Това съобщи директорът на музея Добрина Матова днес, когато бе даден старт на новия проект „Чудеса в музея на Чудомир“. Намеренията на музейния екип е да продължи тази дейност, като се направи електронен регистър и на личната библиотека на Димитър Чорбаджийски, която включва 3800 тома, а след това да се премине към дигитализация на неговия архив – снимки, писма и други автентични документи.

Новият проект, наречен "Чудеса в музея на Чудомир", който започва да се реализира, ще въведе новите технологии в музейното дело. Интерактивният екскурзовод се явява едно надграждане на цялостната музейна дейност, чиято цел е да популяризира по атрактивен и достъпен начин българската култура и литература. Чрез проекта посетителите ще могат да правят виртуални обиколки във времето назад, когато е живял Димитър Чорбаджийски, чрез специално изработен филм, ще се „потопят“ в творчествовото му, ще имат възможност да чуят истинския му глас, да видят неговите нашенци, оживели в плът и кръв, да разгледат оригиналите на неговите картини, рисунки и шаржове. Новият проект е спечелен по програма на веригата магазини „Лидъл България“ и той се е съревновавал с още 450 проекта в сферата на образованието, културата, социалната дейност, като одобрени за финансиране са едва 30 предложения. Само два проекта от всички са спечелили финансиране в област „Култура“ и единият от тях е за музея на Чудомир в Казанлък, вторият е в Плевен. И още едно важно обстоятелство, което показва значимостта на темата – проектът за виртуален екскурзовод в музей „Чудомир“ е единственият сред всички одобрени, който получава пълния размер на финансовата помощ от 10 000 лева.

Според директора на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова и ръководителя на проекта Лена Драголова, виртуалният екскурзовод ще позволи на посетителите да избират от богатото меню на екрана какво точно искат да видят за писателя, художника и карикатуриста Чудомир – неговия живот, творчество, да чуят гласа му или да се „запознаят“ с Кака Сийка и Лъжлив Съби, да прочетат негови бисери, запечатани в писма, покани, ремарки. Това виртуално представяне, което се прави в големите световни музеи, в България се внедрява само в четири музея – в Габрово, Ловеч, Ямбол и, разбира се, Казанлък.

Автори на филма за Чудомир са Мариан Маринов и Спас Спасов, които са направили и филма "Пътеки от слънцето към тъмнината", а екипът по проекта разчита на даровитите деца от Математическата и от Художествената гимназия в Казанлък за иновативни идеи при реализирането му, както и на казанлъчани, за които популяризирането на Чудомир е гордост и кауза.