Първият късометражен филм в традиционния „Арт фест Мултимедия” в Казанлък "Докоснати от древността" със заглавие „Забравени” премина при изключителен успех и със забележителното участие на трима арсеналски кадри. Двамата актьори, операторът и сценаристът са работници и специалисти на „Арсенал” АД, в чиито сърца влечението към изкуството е дълбоко кодирано. Това са младите и докоснати свише с многостранни таланти Таня Христова, Веселин Стоянов и Тихомир Стоянов. Таня и Веселин работят в Завод 1, а Тихомир е организатор-производство в Завод 5.

Идеята за участие във „Арт фест Мултимедия” през 2018 година е на тандема Ярослав Ковачев и Тихомир Стоянов, които са добре познати в артистичните среди. Ярослав прохожда във фотографията и видеозаснемането още в младежките си години, под наставничеството на баща си, майсторът на камерата Тодор Ковачев. По-късно Ярослав създава Студио „Спотлайт“ /"Spotlight"/, което издава и собствена оригинална продукция. По-късно в екипа се включва и Тихомир Стоянов, син на известния журналист и писател в града на розите Веселин Стоянов. Неговият интерес към визуалните изкуства, също е провокиран от професията на баща му. Двамата с Ярослав в съавторство създават богата палитра от визуални продукти като музикални клипове, документални филми, възстановки на обичаи.

Екипът решава да създаде филм, в който да покаже непреходността на любовта – от дълбока древност до днес, като идеята се ражда от емблематичната фреска в Казанлъшката тракийска гробница – царят нежно е поел ръката на царицата и сякаш цялата любов между тях преминава от онзи античен момент, през настоящото към вечността. Енергията на любовта не се губи, само обстановката през вековете се променя. Именно тази вечна любов искат да покажат чрез своя филм двамата автори. Те се ориентират към непрофесионални актьори. Това са Веселин Стоянов, който е дългогодишен танцьор в ансамбъл „Арсенал” и е кадър на „Арсенал”, и Таня Христова, която също работи в „Арсенал”.

Действието в 25-минутната лента се развива в древността. Веселин е Нилесев, а Таня е Янат – имената на героите находчиво са образувани от същите букви, но подредени в обратен ред. Сцените във филма са снимани на Мегалита над Бузовград, на Райското пръскало над Тъжа, край Казанлъшката тракийска гробница. Късометражният филм не само, че е първият в този формат в „Арт фест Мултимедия” и заслужено обра овациите на публиката, но и показва потенциала на казанлъшките творци и възможностите за разширяване на творческите състезания между тях. Заслужени адмирации не само за режисьорите, операторите, монтажистите, сценаристите в лицето на Ярослав Ковачев и Тихомир Стоянов, но и на двамата актьори, които се раздадоха в своя прощъпулник пред камерата – Таня Христова и Веселин Стоянов.

Останалите участници в арт феста също заслужават подобаващо внимание. Димитър Димитров открива фотографията още 14-годишен през семейния фотоапарат „Смяна“. Първите му кадри запечатват домашния любимец, чийто образ Димитър откопира едва след година. Заинтригуван е от чудото – „Изкуство на светлината“. Живее в София и в Лондон. Преместването му в Кипър открива нови светове на красотата, Димитър Димитров започва да снима безспир. Фотографията го събира и с неговата съпруга. Пътуват по света и снимат заедно. Кипър, Москва, Владивосток, Египет, рифовете на Червено море…, но повече от всичко – Долината на розите и тракийските владетели. Хобито се развива в стремеж към професионално усъвършенстване - нови фотоапарати, обективи, филтри, екшън камера и дрон. Снима всичко, но предпочита портретна и макрофотография. Участието му в „Арт фест Мултимедия” е заради обичта към родната Долина.

Илиян Мичев също е от Казанлък. След завършване на образованието си у нас, заминава за няколко години в Лондон. Интересът му към фотографията възниква именно в Обединеното кралство. Започва да снима активно след като завършва специализиран професионален курс във „Фотографи институт“ – Лондон. От 2014 години отново е в България, в родния си град. Занимава се професионално с фотография. С особена обич неговият обектив докосва и запечатва образите на децата на Казанлък. Той е участник във фотопленера „В Долината на розите“ през 2017 година, участник в изложбата „Благословената Долина“ - 2015 година. Изкушен от тайните и хубостта на Казанлък и околностите, Илиян с неприкрито удоволствие се впуска и в творческото предизвикателство на „Арт фест Мултимедия” със заглавие „Докоснати от Древността“ за пръв път през 2013 година. В настоящото издание Мичев представя един твърде различен подход към историята, настоящето и бъдещето на Долината през ракурса на нейните уникални културни ценности.

Единствената дама в последното издание на „Арт Фест Мултимедия”, е Любомира Касабова. Завършила е „Режисура на монтажа“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград през 2016 г. в класа на доц. д-р Клавдия Камбурова.Интересът към фотографията и филмовото изкуство у Любомира пламва още през ученическите години, когато тя е част от уникалния творческия клуб в Казанлък, воден от писателя – журналист, драматург, сценарист и режисьор, Румен Сомов. Любомира още в ученическите си години участва във всички филмови проекти, реализирани от клуба в различните жанрове и стилове на киното и театъра. Работи в София.

Първото издание на „Арт фест Мултимедия” е през 2012 година в рамките на спечелен от Община Казанлък европроект „Докоснати от древността“. Под това име арт фестът се реализира и тази година от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства съвместно с Община Казанлък.