30 години демокрация... + 30 кебапчета

Заглавието е кратък словесен шарж на случващото се след 10 ноември 1989 година, спазвайки тона на един нестандартен казанлъшки творец. Освен това, и двете части в него са обективно верни. То е отражение на идеята, с която известният с неподражаемото си чувство за хумор и изключително верен усет за реалността Румен Сомов се стяга да отбележи годишнината от началото на демокрацията у нас.

Изложба от близо 40 хумористични шаржа, които той направи напук на всички сериозни предизборни кампании, озаглавена „30 години демокрация“, ще открие авторът навръх 30-годишнина от падането на тоталитарния режим у нас. Изложбата ще бъде подредена в клуб „Тракийка“ (до Девическия манастир в Казанлък), а официалната част започва в неделя, 10 ноември 2019 година, от 10.00 часа.

„На тези избори си позволих да направя едно откровение, може би ретроспекция, но най-вече огледало на всички избори, случващи се в България от промените насам. Хуморът е скалпел, третиращ туморите на обществото. За жалост там, където скалпелът не помага, говорим за злокачествени образувания, които не подлежат на лечение, и, ако ситуацията стане повече плачевна, отколкото смешна, е много трудно да мине през сатирата - споделя Румен Сомов, един от малкото активни радетели на някогашната синя идея в Казанлък. – Хуморът се фокусира върху недъзите в обществото. Те изглеждат малко просташки, както изглежда и Бай Ганьо като национален герой... Позволих си по време на изборите да пусна няколко дузини карикатури, съобразени с моментната модерна вълна на фотоколажа, които, мисля, че беше възможно да се видят, прочетат и осмислят единствено по време на изборите. Много от тях на ръба на мръсното (отразявайки дълбоко пропадналото в мръсното), но честни и позитивни най-вече с много чувство за хумор (без да засяга избирателите с липса на такова), с които успях, според мен, да разсмея или ядосам (и в двата случая с гордост) казанлъшкото общество. И нормално още в навечерието на изборите заедно с първия демократично избран кмет на Казанлък – Бончо Сарафов, носител на носталгичната аура на летаргичното в момента СДС, започнахме да подготвяме въпросната изложба. На 10 ноември, на юбилейните 30 години от промените тя ще види бял свят и ще стане част от казанлъшкия начин да се надсмеем над простотията си, както ни е учил Чудомир.“

Всичко в шаржовете на Румен е перифразирано – изборите са „месни“, гражданите са „бесни“, вместо десни, посланията провокират с директността си и предизвикват едновременно смях и тъга. С най-много харесвания в социалните мрежи се радва „Купувам късогледство срещу 900 гласа“. „Зарядът беше позитивен, повечето хора разбраха каква е идеята и се забавляваха - така, както и ние се забавлявахме. Всъщност, в това предизборно време казахме неща, които по никое друго време нямаше да кажем по този начин“, разкрива още Румен Сомов. По думите му, хубавото в целия този експеримент е, че повечето хора са приели шаржовете с усмивка и малцина са тези, които са възроптали срещу тях. Той благодари на младежите от неправителствената организация „Юнайтед авангард артист“, приели тежкото предизвикателство да бъдат лица на българската действителност по време на избори.

„Демокрацията е във всеки един от нас. Тя е нашето свещено право - единственото без ДДС, тя не се храни с кебапчета, не струва 50 лева и няма етнос“, завършва своеобразният социален и творчески експеримент неговият автор. И в типично свой стил казва, че съпътстващият вернисажа коктейл отново ще бъде нестандартен. 30 кебапчета.

Румен Сомов е роден в Казанлък преди 47 години на 7 януари. Висшето си образование завършва в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, а през 2015 година защитава магистратура в Югозападния университет „Неофит Рилски“, специалност „Филмова и телевизионна режисура“. Развива се в много творчески направления. Автор е на книги, на пиеси, поставяни на българска и чужда сцена, на документални филми и на първия български игрален филм без финансова подкрепа „Трябва да съм луда“. Ръководител е на Клуба за авангардно изкуство United Avangard Artist.

Един от най-добрите ни татуисти.