Пиян шофьор влиза в затвора, "чай за пушене" докара "лишаване от свобода" на 19-годишен Районна прокуратура-Стара Загора постигна осъдителна присъда от една година и шест месеца затвор срещу неправоспособен водач, шофирал с 2,8 промила алкохол.


Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Илия А., на 38 г. от гр. Стара Загора, обвинен за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е бил осъден с влязла сила присъда за същото деяние - престъпление по чл.343 б ал.2 във връзка ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора е признал за виновен Илия А. и му е наложил е наказание „лишаване от свобода” за срок от една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

На 6 май 2016 г. г. Илия А. бил в дома си, където сутринта консумирал алкохол. Около 10 часа Илия А., въпреки нетрезвото си състояние, привел в движение лек автомобил, марка „Форд Фиеста“‘ и го управлявал в кв.“Лозенец“ в гр. Стара Загора. Той бил спрян за проверка от полицейски служители, тъй като не бил поставил обезопасителен колан. В хода на проверката било установено, че Илия А. е неправоспособен водач и е в нетрезво състояние (от него се излъчвала миризма на алкохол, говорът и движенията му били затруднени). Илия А. бил тестван с техническо средство, бил му съставен акт за установяване на административно нарушение и издаден талон за медицинско изследване на кръвта. Илия А. дал кръв за изследване в Центъра за Спешна медицинска помощ в гр. Стара Загора. При назначената в хода на досъдебното производство химическа експертиза било установено, че в кръвта на Илия А. се е съдържал алкохол в концентрация на 2,8 промила.

Илия А. е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер. През месец април 2008 г. Илия А. е бил осъден на наказание „пробация“ за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора не е влязъл в сила и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.

На 26 май 2016 г. Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Илиян Т., на 19 г. от гр. Стара Загора, обвинен затова, че без надлежно разрешително държал суха зелена растителна маса, която съдържа аналог на високорисковото наркотично вещество тетрахидроканабинол – активна съставка на канабиса - престъпление по чл.354 a алинея 3 точка 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора е признал за виновен Илиян Т. и му е наложил е наказание „лишаване от свобода” за срок от седем месеца условно с изпитателен срок от три години.

На 10 юли 2015 г. г. Илиян Т. управлявал моторно превозно средство, марка “Сеат“ в гр. Стара Загора. Той бил спрян за проверка от полицейски служители, на които споделил, че в автомобила има наркотични вещества. По-рано през деня Илиян Т. получил пратка, в която негов познат му бил изпратил т.нар. “чай за пушене“. В условията на неотложност било извършено претърсване в лекия автомобил, управляван от подсъдимия и били иззети 2 броя полиетиленови торбички с клип система, съдържащи суха кафява тревиста маса. При назначените в хода на досъдебното производство токсикологична и в последствие фармакологична експертизи е установено, че тревистата маса (чай) с тегло 13,3 грама, е третирана с вещество хинолин-8-ил (1-пентилфлуоро)-1Н-индол-3-карбоксилат (5-флуоро-РВ-22, 5-F-РВ-22) - от групата на индоловите синтетични канабиноиди.

Синтетичните канабиноиди са съединения, чието действие е аналогично и наподобяващо на действието на активната съставка на канабиса (марихуана) - тетрахидроканабинол (ТНС). Тези съединения са включени в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.