ОБНОВЕНО! Заловиха 43 бежанци край язовир, близо до Раднево. Всички са млади мъже

43 бежанци, всичките мъже, на видима възраст между 18 и 35 години са заловени от полицията в Стара Загора снощи, след като малко след 18,30 часа е подаден сигнал, за това, че около язовир, намиращ се на 2- 3 км източно от с.Тополяне, е забелязана голяма група хора. Пристигналите на място полицейски служители са установили лицата, като всичките са били без документи за самоличност, и са се самоопределили като бежанци от Афганистан и Пакистан. След разпити в Полицейското управление на Раднево е установено, че четири от лицата са малолетни, а останалите са на видима възраст между 18 и 35 години. Чуждите граждани са задържани в РУ-Раднево, Първо и Второ РУ-Стара Загора. Работата по случая продължава.

Районна прокуратура-Раднево води досъдебно производство, образувано в условията на неотложност, срещу неизвестен извършител за противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава в страната с цел имотна облага – престъпление по чл. 281 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 21 октомври 2015 г. в РУ на МВР-Раднево е подаден сигнал, че в дървена постройка до язовир край село Тополяне, общ. Раднево, е открита голяма група от хора. На място са установени 43 лица без документи за самоличност. Четири от тях са деца на възраст от 7 до 12 г., а останалите са между 18 и 35 г. Всички те са от мъжки пол и се определят като бежанци от Афганистан и Пакистан. Снети са им обяснения. Те твърдят, че са преминали през Турция като ползвали комбиниран транспорт – автобуси и автомобили, но през повечето време вървели пеша. Парите за преминаването им били дадени от техни роднини на каналджии още в Афганистан. Всички твърдят, че искат да отидат в Германия. Групата се е придвижила за около 50 дни през Турция до с. Тополяне, общ. Раднево.

Районна прокуратура-Раднево е дала указания за издирване на лицата, организирали преминаването и превозването на чуждите граждани на територията на Република България. Част от тях са настанени в Разпределителния център за бежанци в гр. Елхово.