За първи път с литийно шествие до Девическия манастир „Въведение Богородично “, в Казанлък бе отбелязана 140 годишнина от Освобождението на града. Събитието даде начало на поредица прояви, от нацианален мащаб, свързани с бележитата годишнина.
За първи път венец в памет на загиналите за Освобождението на града изпрати и българския президент Румен Радев.Венецът бе положен пред паметника на загиналите в Девическия манастир.


С издигането на националното знаме на площад „Севтополис“ бе дадено началото на днешния паметен за жителите на Казанлък ден. Двама почетни граждани и един, вписан в Почетната книга на Казанлък приветстваха съгражданите си и гостите на града с важното събитие.
Изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев, Почетен гражданин на Казанлък през 2015 година припомни събтията от паметния януари на 1878 година в Папазовата къща, в центъар на града, където се прави и първият сериозен дипломатически опит да се положат основите на съвременна България, и приветства усилията на кмета на община Казанлък Галина Стоянова да превърне честванията в национални, като призова съгражданите му да подкрепят това национално дело, а младите поколения казанлъчани помнят и тачат подвига на дедите си и го честват като националния празник на страната 3-ти март, гордеят се и пазят свободата си.Няма такъв край с толкова светини на едно място, каза в емоционалното си приветствие към казанлъчаини Добромир Гущеров, Почетен гражданин на Казанлък от 2005 година. По думите му, „ако преди 140 години казанлъчани 20 дни, докато траят мирните преговори за Освобождението на България са живели с мисълта като за бъдеща столица на свободната си родина, ако тези усилия са били успешни, то днес България щеше да се нарича Казанлъшка, а не Санстефанска България“.
Трябав да сме горди с този факт, призова почетният гражданин Добромир Гущеров.
Краеведката, вписана в Почетната книга на Казанлък и Чудомирова племенница Лилия Димитрова в прочувствено слово припомни за героизма на казанлъчани по време на Освобождението и призова градските власти и местна общественост, историци и патриоти да направят така, че паметникът на други герои, загинали за българската свобода- воините от 23 Пехотен Шипченски полк, който сега се намира в района на 61 Стрямска бригада да бъде преместен в централната част на града и да се вижда от поколенията и гостите на Казанлък.
По повод кръглата годишина от Освобождението на Казанлък приветствие изпрати премиерът на България Бойко Борисов. В него се казва, че народът ни дължи уважение към патриотизма и героизма на загиналите за българското Освобождение. Борисов отправя поздрави и пощрения към казанлъчани, посветени на каузата да пазят и почитат паметта на загиналите за свободата.


Дългата процесия на литийното шествие, водено от архиерейския наместник на Праволславната църква в Казанлък отец Петко Мотев и казанлъшки духовници, с участието на представители на Народното събрание, Областната упраав, Община Казанлък,общински съветници, сред които и представители на групата Експерти за Казанлък, различни институции, Полицията, казанлъшки училища и детски градини, граждани, се отправи към Девичесикя манастир „Въведение Богородично“, който в дните преди Освобождението е превърнат в лазарет за ранени и болни войници. Пред паметника на загиналите в манастирския двор бе отслужена заупокойна панихида, поднесени бяха венци и цветя.


340 мирни граждани, сред които и деца намират смъртта си по време на боевете за Освобождението на града.


Честванията уважиха Емил Христов, зам. председател на Народното събрание, Гергана Микова, областен управител на Стара Загора, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, почетни граждани, бивши кметове на Казанлък, общественият посредник Гинка Щерева, общински съветтиници, представители на политически и патриотични организации, воини от 61 Стрямска бригада, както и военния духов оркестър на Тунджанската бригада.

Проявите, посветени на 140 годишнина от Освобождението на Казанлък продължават тази вечер с възстановка на първите преговори за подписването на мирен договор между Русия и Турция, водени през декември и януари 1878 година в къщата на казанлъшкия розотърговец Димитър Папазов.
В чест на годишнината от снощи сградата ан Община Казанлък и на Историчесикя музей в града са осветени тематично със специални гобопроекции на Паметника ан свободата на връх Шипка.


Кулминацията на честванията ще е на Трети март, когато специално за тях в страната и на Шипка пристига патриархът на Руската православна църква Кирил Московски.

По повод 140 годишнина от Освобождението на Казанлък и страната, утре вечер- 9-ти януари от 18 часа в Градската художествена галерия на Казанлък ще се открие и специална изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878)

Организатори на експозицията са Национално движение „Русофили” и Община Казанлък. През декември изложбата гостува на българския Парламент, а казанлъчани ще имат възможността да я разгледат в следващите две седмици.През февруари изложбата ще бъде изложена в Бургас, а около 3 март – Националния празник на България – репродукциите ще украсят коридорите на руския парламент.

18 от репродукциите ще влязат във фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.
Оригиналите на всички картини се съхраняват в различни музеи в Минск, Киев, Москва и в частни колекции по цял свят. Те са на известните руски художници Василий Верешчагин /”Панихида” и още около 10 репродукции присъстват в изложбата/, Николай Оренбургски, Константин Маковски, Константин Савицки, Павел Кевалевски, Алексей Кившенко