На 14 май Казанлък избра своята 56-а Царица Роза. Журито с председател командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов определи носителката на короната тази година да бъде явилата се под Номер 8 Неделина Неделчева. Първа подгласничка на новата царица на Казанлък стана Елена Николаева - Номер 7, а втора подгласничка – Мариам Григорова – Номер 23. И трите момичета са възпитанички на СУ "Екзарх Антим I".

Всички 24 участнички получиха цветя от генералния спонсор на конкурса – „Арсенал” АД, а на победителките генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев връчи красиви букети и подаръчни комплекти. Инж. Николай Ибушев приветства момичетата, участвали в надпреварата през тази година, която е юбилейна за „Арсенал” – 100 години от установяването на предприятието на казанлъшка земя. В чест на юбилея „Арсенал” стана генерален спонсор на Празника на розата 2024, финансирайки провеждането на събитията в богатата му програма със 100 хиляди лева. В своето приветствие към красивите казанлъшки абитуриентки инж. Ибушев подчерта 3 важни неща, които би искал да сподели с тях: „Безкрайно сте красиви, но физическата красова е преходна. Затова трябва да живеете така, че да я съхраните в годините напред. Следва душевната красота – тя е вечна. Бъдете добри, благородни и не се оценявайте сами - хората ще ви оценят. И третото важно нещо е – никога не забравяйте родния си град. Където и да сте, не забравяйте родния Казанлък, който има всички дадености и е един прекрасен град. Гордейте се с Казанлък”. Генералният директор на „Арсенал” подчерта още, че предприятието е на 146 години, от които 100 са в Казанлък, и ще продължава да бъде в Казанлък, той е една от емблемите на града заедно с розите. „И догодина ние сме тук”, подчерта още инж. Ибушев.

Приветствие към победителките, към всички участнички в конкурса, към организаторите от Община Казанлък, към спонсорите и гостите на града поднесе кметът Галина Стоянова. Тя също подчерта важността на „Арсенал”, който в годината на своето столетие на казанлъшка земя е генерален спонсор на 121-вия Празник на розата

По традиция победителката в конкурса Царица Роза получава двупосочен билет от Японското посолство за посещение в Страната на изгряващото слънце. За първи път тази година избраната царица ще участва в националния конкурс ”Мис България” - първата носителка на титлата "Супермодел на България" през 1993 г. Ирина Папазова бе член на журито.

Първата подгласничка на Неделина Неделчева – Елена Николаева, е позната на казанлъшката публика като вокален изпълнител от школата на музикалния педагог Мариана Мъгева. И тук личи арсеналската връзка – майката на красивото и талантливо момиче работи в Завод 5 на „Арсенал” като метролог. Още две прекрасни момичета от претендентките за короната тази година имат арсеналска връзка – Деляна Ненова и Нели Енева. Те завършват ПХГ "Св.Св. Кирил и Методий".

Нели Енева

и Деляна Ненова