Художествена галерия - Казанлък ще представи своята нова представителна експозиция „Избори" този петък, 17 май от 18 часа.
Новата представителна експозиция „Избори“, презентираща повече от 120 автори с почти 250 творби от богатата колекция на Художествена галерия – Казанлък, е своеобразно пътешествие, чийто прелюд преминава през класическия разказ за историята на развитие на изкуството, разгърнат паралелно с този на институцията, която днес опазва показаните творби. Като естествено продължение се явява втората част, в която публиката има възможността сама, като следствие от своите избори – тоест от своите познания, инстинкти и чувства, да напише своята история на изкуството. Необезпокоявани от изборите на другите да прекрачат в една приказка от образи, приказка без край, в която само този, който строи бъдещето, има право да съди миналото.
Настоящата експозиция, разгърната в пространствата на старата постоянна, е част от инициативата на екипа на Художествена галерия - Казанлък за осъвременяване на живота в институцията. Процесът по подготовката отнема повече от две години. Експозицията е осъществена, благодарение на партньорството с Община Казанлък, подкрепата на Министерство на културата, Държавна агенция „Архиви“, НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, Общинска библиотека „Искра“, Читалище „Искра – 1860“, Исторически музей „Искра“, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, ЛХМ „Чудомир“.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата
Първата творба, станала част от колекцията, днес опазвана в Художествена галерия – Казанлък, е дарена през далечната 1901 г., за да положи началото на историята на една изумителна институция, която се превръща в първата по рода си в страната. За своите 123 години съществуване във фондовете ѝ днес се опазват над 5000 произведения на изкуството, без значителна част от които историята на българското изкуство е непредставима. Тази колекция от живопис, скулптура, графика, екслибриси, фотография, приложно и съвременно изкуство, икони и документален научен архив свидетелства не само за изборите, които бележат сътворяването на всеки един артефакт, но и тези на нейните пазители.