23-годишният Стефан Ноев улови Богоявленския кръст в Казанлък тази година. Той надбори останалите 40 смелчаци, които се хвърлиха в студените води на Стара река и успя да хване кръста. Стефан Ноев участва в ритуала за 7-а година и хваща кръста за трети път. Първият път е бил най-младият участник в ритуала, едва на 15 години.

За първи път тази година Бгоявленският кръст бе хвърлен в казанлъшката река от свещеник, който нагази заедно с момчетата и мъжете в ледено-студените й води. Отец Николай от църквата „Свети Пророк Илия” се потопи в реката и хвърли кръста, а след това се хвана на мъжкото хоро заедно с юначните казанлъчани.


Общо 41 смелчаци нагазиха във водите на Стара река навръх Богоявление 2020 година. Най-малкият от тях бе 12-годишният Петър Матеев, а най-възрастният – 49-годишният Христо Христов. А именникът Йордан Йорданов се хвърля на Богоявление във водите на Стара река за рекорден, 21-ви път.

Късметлият тази година Стефан Ноев пожела на казанлъчани да бъдат задружни и обединени, за да постигнат още повече за своя град. Само преди месец младият мъж се е дипломирал като бакалавър в Университета по хранителни технологии в Пловдив, записал е да следва и магистратура. В момента работи в Казанлък.

След като той улови кръста, всички смелчаци се хванаха на хоро във водите на Стара река, развявайки знаме с лика на Васил Левски. За участниците в ритуала Община Казанлък бе приготвила подаръци и даде празничен обяд, за който по традиция отвори врати ресторант "Магнолия".

Снимки от Богоявленския ритуал в Казанлък можете да видите на линка: https://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/bogoyavlenie-v-kazanlk-6-yanuari-2020-godina-258