Ради Милев е предложен за вписване в Почетната книга от "Алтернативата на гражданите"

Предложение за вписване в Почетната книга на Казанлък на ултрамаратонеца Ради Милев направиха общинските съветници от Коалиция "Алтернативата на гражданите". За легендата в дългите бягания това е жест на признателност към неговата завидна спортна активност, уважение към всички негови постижения, повечето от които са поставени рекорди в България и в света, както и признание за общественополезната му дейност за град Казанлък и общината.

Ради Милев е роден на 6 май 1948 год. в Чирпан. Ради и двамата му братя завършват висше образование. И тримата са машинни инженери.
Ради Милев завършва средно образование в Техникума по механотехника в Стара Загора, а след това - висше образование в Русенски университет „Ангел Кънчев“. След казармата работи 3 години в русе, после се премества в Казанлък. В продължение на 18 години работи като научен сътрудник в Институт по хидравлика и пневматика (ИХП) в Казанлък. Автор е на 3 изобретения и над 50 научни публикации. Завършва с отличие следдипломна специализация. Завършва и специализация за учителска правоспособност.
В продължение на 5 години работи в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък. Негови ученици постигат най-добрите резултати в 20-годишната история на олимпиадите по техническо чертане.

Като ученик Ради, поради здравословни проблеми е освободен от часовете по физическо възпитание, но започва да бяга за здраве. Постепенно увеличава дистанциите. Първото официално състезание, на което участва, е 100 км (Обиколката на Витоша). След това участва редовно на 100-километрови състезания и печели голяма част от тях. Преминава на по-дълги дистанции. Постиженията не закъсняват, а бягането става част от неговия живот. На 75 години продължава да бяга и да прави планове за световни рекорди.

Ради Милев с основание може да се нарече заклет родолюбец – той винаги и навсякъде, у нас и в чужбина, бяга с националното знаме в ръка. За Националния празник на България 3-ти март бяга с националното знаме от Казанлък до връх Шипка в продължение на повече от 30 години. Същото прави всяка година и за честванията на Хаджи Димитър и неговата чета на връх Бузлуджа. Със своята забележителна физическа подготовка и с издръжливостта си, демонстрирани чрез различни инициативи в Казанлък, Ради допринася за издигане спортния имидж на града. Включва се в редица спортни надпревари за подрастващи с цел да привлече децата и младите хора в Казанлък към спортуване и здравословен начин на живот. На 6 февруари 2014 на 65 години прави 3624 клека за 1 час на площад „Севтополис” в града. На 25 май 2022, на 74 години, прави 7841 повторения на уред за коремна преса във фитнесзала в Казанлък за 1 час и 46 мин. Прави 24-часови изкачвания по стъпалата от Прохода Шипка до Паметника на връх Шипка (през 2009 и 2010) и по стъпалата на парк „Тюлбето“ в Казанлък.


Инициатор, организатор и участник в пробега „1100 км по пътя на българското опълчение“ от град Кишинев до връх Шипка (1993). Участниците пробягват щафетно разстоянието 1100 км за 4-ри денонощия и финишират на 3-ти март на Паметника на Свободата на връх Шипка. Щафетата е проведена без спиране – хранене, преобличане, почивки са в придружаващия микробус.
Един от организаторите е на маратон „Розова долина“ в Казанлък. През 2023 внукът му Ради (11 години) участва в този маратон и е първи на 10 км в групата до 16-годишна възраст.
През 2023 година е инициатор на голямо спортно събитие, посветено на 120 години Празник на розата в Казанлък. Това е пробегът „Олимп – Казанлък“ за символично донасяне на огъня от планината Олимп в за празника в Казанлък.
Ради Милев е единственият българин със световни рекорди на ултрамаратон. Има 5 световни рекорда (във възрастови групи) на най-дългите бягания, за които се регистрират световни рекорди – на 6 дни и на 48 часа (3 рекорда на 6 дни и 2 на 48 часа). Към момента е национален рекордьор на 6-дневно бягане. На 6-дневното бягане за Световната купа (2019) в Унгария участват много добри бегачи от 5-те континента, но е поставен само един световен рекорд и той е български – на Ради Милев. Този рекорд е национален и към момента. Има признати два световни рекорда от GOMU (Глобална организация на многодневните ултрамаратонци). Предстои ратифицирането на още 2 рекорда на 72 часа:413.6 км в групата (70-74) и последния от 2023.
Ради Милев е най-възрастният национален рекордьор на ултрамаратон в света.
Към днешна дата, той е единственият ултрамаратонец в света, който има 7 най-добри постижения на дисциплина в ултрамаратона в една възрастова група. Постиженията са на 48-часово бягане в групата М70 (70-74) и са постигнати от 7 участия в 6 държави.
Единственият бегач в света на възраст 70+ с постижение над 700 км за 6 дни. Единственият бегач в света на възраст 70+ с постижение над 300 км за 48 часа, където има 4 такива постижения.
Прави най-доброто българско постижение на 6 дни на 64 години, след което го подобрява на 65, 66 и на 71 години, за 48 часа – съответно на 64 години, след което го подобрява на 65, 69 и на 70-годишна възраст.
Печели 48 -часово бягане на 65 години (Кладно, Чехия ‘2013) и на 71 години (Поликоро, Италия ‘2019). Печели72- часово бягане на 64 години (Антиб, Франция ‘2012).
През 2009 година на 10-дневно бягане в Ню Йорк на 60 години пробягва 1012.277 км и е 3-ти в общото класиране. Постижението му в това бягане във възрастовата група М60 (60–64) до момента не е подобрено.
Той е най-възрастният българин, завършвал едно от най-реномираните и емблематични бягания в света – 246-километровото бягане от Атина до Спарта „СПАРТАТЛОН“. Завършва го 2 пъти - на 55 и на 60 години. До момента са завършвали 13 българи, но най-възрастният е под 50 години. Завършва го без помощници и без собствена подкрепа на 72-та контролни пункта!
Ради Милев е експерт и водещ сътрудник в групата GOMU (Глобална организация на многодневните ултрамаратонци). Експертите в групата са 2-ма. Вторият е от Канада - вицепрезидентът на GOMU.
Регистриран е за участия в Световните първенства на GLOBAL ORGANIZATION OF MULTI-DAY ULTRAMARATHONERS (GOMU) на 48-часово и на 6-дневно бягане през 2024. Целта на участията му е подобряване на световните рекорди във възрастовата група 75–79 години (М75). Особен интерес представлява рекордът на 6 дни, който е от 1995 г. и вече 29 години не е подобрен.
На всички състезания на и над 48 часа, в които е участвал, Ради Милев се класира 1-ви във възрастовата си група, с изключение на едно, когато е 2-ри. 7-те най-добри постижения бяганията на 48 часа продължават да са негови.
Освен с дългите бягания, Ради Милев има сериозни постижения и в колоезденето. На 60-годишна възраст участва в състезания на 200, 300, 400 и 600 км и е единственият, който завършва всички дистанции в рамките на една седмица, въпреки че е най-възрастният и не е професионален колоездач.
Обича българската природа, планинар е по душа. Отличник е на БТС и на курса за планински водачи. Изкачва се на 7-те планински първенци в България за 7 дни, като изминава разстоянието между тях (над 700 км) бягайки, сам и без подкрепа, по случай 7-я конгрес на БТС (1987).

"Ради Милев е посланик на добра воля на нашия град във всички краища на света, където развява българския трибагреник. Той се е превърнал в легенда в дългите бягания и заслужава нашата почит и уважение. Вписването на Ради Златанов Милев в Почетната книга на Казанлък е един жест на признателност към неговата всеотдайна работа за развитието на спорта и за популяризирането на Казанлък", се казва в предложението на общинските съветници от "Алтернативата на гражданите".