След средновековната крепост край Крън, започват проучване на Бузово кале

Проучването на втора средновековна крепост в Казанлъшко започва от пролетта на 2016 година - крепостта Бузово кале край Бузовград. Историческият музей в Казанлък получи разрешение от Министерски съвет за извършване на теренни проучвания за срок от три години. Те ще бъдат осъществени от екип на ИМ „Искра“ под научното ръководство на гл. ас. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при БАН. Крепостта е една от сериозните твърдини в средновековната ни история, а по мнение на специалистите, има предпоставки за открития и от по-ранен период – късно римски и византийски, включително Първа и Втора българска държава. До момента крепостта не е проучвана сериозно.
Друга крепост от Средновековния период, която е проучвана в продължение на десетилетие е „ Калето“ край град Крън. Красимира Стефанова, археолог в музея в Казанлък е един от участниците в проучванията там. Тя поясни, че първоначално е проучен некрополът, който дава информация за извършването на погребалните обреди и вярата на населението, християнските традиции. Интересни от това време са артефактите свързани с различни предмети на бита, монети, накити и най-вече това, че крепостта с Крън с подградието дава облика на средновековното селище 11 – 14 век. „ Крепостта „ Калето“ е една твърдина, която брани земите на юг от балкана. Дали това е средновековният град Крън или не, е въпрос, който вълнува историци, археолози, медии в продължение на 100 години“, коментира Стефанова и поясни, че засега няма епиграфски паметник, монета, нещо конкретно, което да е свидетелство, че това е средновековният град Крън – центърът на Елтимировото деспотство.
Първи проучвания на крепостта „ Калето“ са правени през 1972 година от доц. Тодор Овчаров от Великотърновския университет. Крепостта е проучвана в продължение на близо 10 години. Част от артефактите на крепостта „ Калето“ са експонирани в залите на ИМ „ Искра“ – въоръжение, монети, кръстове и т.нар. златно Крънско съкровище от рядко срещани монети, намерено преди 50 години.