Старозагорската пивоварна „Загорка” АД отново стартира инициатива по „Зелен Фонд Загорка”, по който могат да кандидатстват различни организации от региона, както и всеки жител на областта, който е навършил 18 години. Проектите трябва да са насочени към опазването на околната среда, социална отговорност и да бъдат обществено полезни и устойчиви.
„Кандидатстването е до 1 декември, компетентно жури ще разгледа всяко от предложенията, а победителят, който ще получи финансиране до 50 000 лева, ще бъде обявен в началото на следващата година”, поясни изпълнителният директор на пивоварната Олга Лавренова.


Средствата на новия проект ще бъдат осигурени чрез новата лимитирана серия „Загорка Юбилейно”, посветена на 120-годишнината от основаването на компанията. Новият продукт бе представен на седмия Бирфест, който се проведе около празниците на Стара Загора. „Той е с 5% алкохолно съдържание и по-богат аромат заради технологията за производството му – студено охмеляване. Юбилейната бира ще се продава само до април, като 25 стотинки от продажбата на всяка бутилка са за обезпечаване на новия проект.


Старозагорската пивоварна от години е част от голямото семейство на „Хайникен”. „Зелената политика” на компанията има голяма традиция. За десет години пивоварната, чрез „Зеления фонд” е финансирала проекти за 500 000 лева, в Стара Загора и други общини в региона. По този начин през 2014-а бе изградена и зелената класна стая в ОУ „Чудомир” в Казанлък.

„Дейността на фонда е в унисон с политиката на компанията, насочена към подобряване на екологията и устойчиво развитие, благодарение и на сътрудничеството с общността”, сподели Олга Лавренова. Благодарение на това, технологично през годините, в пивоварната са намалили вредните емисии с 66%, както значително е намаляла и консумацията на вода, а при производството се използва и биогаз. Според плановете, до 2030 година, трябва да се постигне нулева емисия, т.е. дейността на завода да бъде на 100% напълно безвредна за околната среда.
Повече подробности за конкурса на фонда могат да се видят на фирмения сайт zagorka.bg.

Мениджърският екип обяви, че в най-кратък срок ще се възстановят посещенията в музея на бирата – „Светът на Загорка”. Две години неговата дейност е преустановена заради пандемичните ограничения. Във връзка с юбилея, заводът се сдоби с интересна артинсталация – един от комините е изрисуван с етикети на пивоварната през различните години. Негов автор е Калоян Петров от търговския отдел на компанията. Девет часа са му били достатъчни за да изрисува новата артпридобивка.