Второто издание на Националния фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри” бе открит на 26 април, в залата на НЧ „Искра” в Казанлък. Първото представление бе „По заповед на щуката” на възпитаниците на Театрално студио „Светът в детските длани” към ОУ „Мати Болгария”. 20 постановки ще бъдат представени в четирите фестивални дни, като за участниците, този път има предвидени повече награди, в повече категории. Читалището с подкрепата на фондация „Васил Самарски” и на Община Казанлък стартираха инициативата през миналата година. Сега към техните усилия се присъединява и фондация „Лъчезар Цоцорков”, има и спонсорство от частни фирми. Затова фестивалът става четиридневен, сподели при откриването председателът на НЧ „Искра” Теодора Иванова.
Комисията, оглавявана този път от обичаната актриса Параскева Джукелова, която за първи път се включва в театрално жури (досега е била в журиращи екипи само на филмови фестивали), заедно със старите познайници на казанлъчани – кукленият режисьор Милена Мавродинова и Димитър Стефанов, режисьор и преподавател в НАТФИЗ „Кръсто Сарафов”, имат трудната задача да оценят изявите на участниците.
Казанлъчанинът Лъчезар Йорданов, който е и един от основните двигатели за появата и развитието на детския театрален фестивал има основната заслуга за привлечането на Параскева Джукелова. Сега Лъчо е студент за първа година в НАТФИЗ, в специалността „Театралознание и театрален мениджмънд”. В тази област той вече трупа ценен опит, тъй като е главен мениджър на арт-проявата. 31 са били предварителните заявки за участие, като след подбор са избрани настоящите участници.
Параскева Джукелова, носителка на множество награди, участник както в театрални постановки, така и в много кино и телевизионни продукции, сподели че се вълнува в новата си роля. „Това ме връща в детството, там от където и аз съм тръгнала, от училищните театрални трупи. Интересно ми е да видя онази всеотдайност и непренуденост, която е присъща на младите. Полезното е, че те не само ще трупат сценичен опит, но и ще могат да видят какво правят техните връстници, да направят съпоставка. Вярвам, че те ще срещнат тук и много нови приятели и заедно ще съприживеят магията на театралното изкуство. Това ще насърчи много от тях да продължат в тази посока”, сподели актрисата.
Церемонията по закриването и награждаването на отличените ще бъде от 18 часа на 29 април.