„Зимни сезони с есенни фасони“ - това ще Ви представим в следващата изложба в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. На 24 февруари ще ви запознаем с есента на Златко Латев под заглавието „Ахрида – усещане за есен“, съобщават от културния институт. Откриването ще бъде от 17.30 часа в двора на музея. Ахрида всъщност е старото (средновековно) име на Родопите, по-точно Източните Родопи, заради особеностите в релефа им. Името Ахрида е със старобългарски произход, коренът на думата идва от думата „хрид“, което означава рид, скала, хълм. Пейзажът сам по себе си е сложен, съставен от множество елементи.

Златко Латев е добре познат на казанлъшката публика, през 2017 г. бе представена изложбата му „Капище“. Той е роден в с.Славяново, община Харманли. Описва себе си като „Светлописец”, „Инженер-технолог”, „Дегустатор”, „Природолюбител”, „Градинар”. „Обичам да живея с природата“, казва доста често Златко.

За него фотографията е вплела в себе си наука, изкуство и светлина. С всяка своя снимка се опитва да изрази етиката и естетиката на момента. Фотографията е изкуство, което отразява душевното, емоционалното състояние на даден момент. „Моето изкуство, наречено фотография (рисуване със светлина), не търпи компромиси. Духът и емоциите са водещи. Те сътворяват моите душевни образи в материални послания.“

Занимава се с артистична и художествена фотография повече от 40 години. Има участия в десетки международни и национални изложби, множество международни и световни отличия, и медали в областта на художествената фотография. Над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина.

В настоящата изложба ще видим типичните за Родопите покриви с каменни плочи (тикли) и стелещи се мъгли, рано сутрин, магичните багри и спокойствие на родопската природа. Но някак с друго очарование, през очите и емоцията на друг човек, предадена чрез запечатаният миг. „Ахрида – усещане за есен“ бе част от Международни фотографски срещи 2020 ПЕЙЗАЖ, организирана от Пловдивско фотографско средище, миналият октомври.

Изложбата ще остане в Казанлък до 26 март 2021 година.