За първи път митрополит ще дирижира в опера


Старозагорският митрополит Киприан е приел поканата на директора на Държавна опера - Стара Загора, Огнян Драганов да дирижира „Реквием”-а на Моцарт в навечерието на Великден тази година, съобщават от културния институт. Ако идеята се реализира, това ще бъде първото заставане на български високопоставен духовник зад диригентския пулт в опера. Премиерата на „Реквием”-а е насрочена за 12 април с участието на известните солисти Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов, на хора и оркестъра на операта.


Негово Високопреосвещенство е приел поканата и предизвикателството да дирижира останалото недовършено произведение на гениалния композитор, след като отслужи днес водосвет за здраве на трупата в почит на Свети Григорий Богослов.


„Обръщам се към всички, които сте в храма на Изкуството, на най-красивото изкуство - това е Операта. Гласовете, които са славословели идването на Исус Христос на Земята са били ангелски. Ангелският хор е този, който величае. И ето, в този миг, човешкото сърце не може да остане неравнодушно към тази радост – че Бог се явява като глас, като славословие. Бог ни е дал глас да можем да общуваме, Бог ни е дал глас да търсим съвършенството. И знайте, че музиката е за интелигентните хора – те могат да я разберат, те могат да я почувстват, те могат да потърсят съвършенството“. С тези думи Митрополит Киприaн се обърна към събраните в залата и на сцената артисти.

Митрополит Киприан е родом от Казанлък. Първи стъпки в музикалното си образование прави в Школа по изкуствата „Емануил Манолов”, чиято 60-годишнина почете навръх Игнажден – 20 декември 2016 година.


През 1995 г. завършва НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора. От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор "Св. Софроний еп. Врачански" на Врачанска епархия.


Като Архимандрит Киприан е носител на голямата награда от Международния конкурс "Пееща душа" - гр. Бялисток, Полша, носител е на грамоти и дипломи от Международния фестивал на православната музика в гр. Поморие - 2004/2005 г., на Международния фестивал на руската църковна песен - 2002/2003 г. -София, носител е на юбилейната значка - орден "Св. Софроний еп. Врачански" за особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област.