На 18 февруари от 19.00 часа в Старозагорската опера ще бъде представена операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Ще дирижират Хосе Карлос, Хзе Лиу, Андрин Холчи, Франсиско Флорес от Майсторския клас, който тази година се провежда от 10 до 21 февруари под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. В ролята на Кармен ще дебютира Петя Петрова, носител на Наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В ролята на Дон Хоце е Георги Динев, утвърден солист на Държавна опера-Стара Загора. Участват още Валери Турманов, Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Любомир Петков, Елена Мишинова, Камелия Стойчева, Ивайло Йовчев и др.

Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 18 февруари зрителите ще видят една класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения. Режисьор е Огнян Драганов. Атрактивните балетни платна с участието на балета на Държавна опера-Стара Загора са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.

Либретото е на Анри Мейяк и Луи Халев по едноименната новела на Проспер Мериме. Световната премиера на "Кармен" е на 3 март 1875 в Париж, българската премиера е на 9 март 1912 в София.