Проектът "Иван Милев - 2015-2017" ще бъде представен тази вечер в Стоян-Стайновата къща в Казанлък. Наследникът на рода Стайнови - Михаил Стайнов, любезно отваря вратите на една от емблематичните казанлъшки къщи, която пази уникални стенописи на големия български художник, родом от града на розите, Иван Милев.

Видни казанлъшки търговци и индустриалци, Стайнови направили къщата в началото на 20 век. Къщата е построена през 1907 г. от търговеца Стоян П.Стайнов. Проектант бил софийският архитект Никола Проданов, завършил гимназия във Видин, а архитектура — в Щутгарт. Той успял да направи в Казанлък чудесен сецесион, не прекалено показен, по-скоро скромен, но с всички необходими елементи за много добър представител на стила. Всепроникващата светлина създава неповторима атмосфера, прави преливането на пространствата съвсем естествено и акцентира върху характерните декорации на стените и вратите.


През 1925 г. Михаил (Маньо) Стайнов, който наследил къщата от дядо си Стоян, поканил съгражданина си Иван Милев да изрисува и декорира едната стая. В резултат на това художникът не само направил стенописите, но и цялото обзавеждане на това очевидно представително помещение - вероятно салон, на първия етаж на къщата.


Именно заради тези стенописи къщата е обявена за паметник на културата от национално значение през 1979 година.
След 10 ноември къщата е върната на рода Стайнови.