За поредна година смели момци ще нагазят в ледените води за спасяване на Богоявленския кръст, организирани от сем. Синеви и приятели. Традиционният ритуал под патронажа на Кметство Шипка, ще се състои в ранните часове на Йордановден на ново място, под моста на река „Селската река“ по пътя към храм "Рождество Христово". Инициативен комитет начело с братята Антон и Георги Синеви и приятели подготвиха мястото на събитието за временното забентване и обезопасяване на коритото на реката. Младите шипченци Спиро Димитров, Павлин Рашев и Денислав Христов освежиха съоръженията с цветовете на трибагреника и подготвиха място за Богоявленския огън. В очакване на събитието всички желаещи могат да заявят в Кметството до 4 януари 2024 г. /четвъртък/. Организаторите отбелязват още, че е задължително носенето на народни носии и заучен текст на песента "Пеньо Черньоолу", превърнала се в химн на Богоявленския ритуал в град Шипка.

Програмата включва: На 05.01.2024 г. / петък / от 19.30 ч. - вечер на "Шипченските войводи " в клуба на гр. Шипка; На Йордановден - 06.01.2024 г. /събота / - 06.30 ч. - пред храм "Успение Богородично"- начало на Литийното шествие; поднасяне на цветя и венци на паметника пред къщата на известният шипченски хайдутин Пеньо Черньоолу - патрон на " Шипченските войводи " /ул. "Пеньо Черньоолу"/; 07.30 ч. - Спасяване на Богоявленския кръст на старата "Селска река" - ул. Стефан Орешков " западно от къща музей "Чирпанлиевата къща" по пътя за храм "Рождество Христово".

Историческа забележителност за гр. Шипка е моста над р. "Селската река", построен специално през 1902 г., за да преминат през него 17-те камбани за Шипченския манастир "Рождество Христово". Най-голямата от тях, тежаща близо 12 тона, била пренесена с животинска тяга и помощта на много доброволци.