Изложбата „Следи от империи” на френския фотограф Тома Жорион включва зимен изглед на Паметника на връх Бузлуджа, заснет през 2010 година. Фотосът е част от най-известния проект на автора „Silencio“, който разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва именно кадърът на зимна Бузлуджа с дом-паметника на БКП, който се руши.

Изложбата „Следи от империи” се открива в присъствието на автора на 12 октомври и ще остане на вниманието на българските фотопочитатели до 4 декември 2021 г. Мястото е Галерия „Синтезис” – София, а експозицията се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, в рамките на неговата 30-годишнина, и "Фотосинтезис". Куратори са Надежда Павлова и Никола Михов.

Тома Жорион е едно от водещите имена в урбекс фотографията (Б. ред. - Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека). Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013 –2016) и „Veduta“ (2009 – 2020). Те са придружени от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития.
За серията „ Vestiges d’Empire“ Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя.

За проекта „ Veduta “ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

И третият, най-известен, проект на автора „Silencio“, включва фотос на един от най-обсъжданите паметници в България.

Изложбата „Следи от империи“ представя още няколко фотографии от нашата страна от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021 г. по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис.

Тома Жорион е роден в Париж през 1976 г. Завършва право и работи като правен консултант преди да се отдаде изцяло на фотографията. Работи с голямо форматна аналогова камера и естествено осветление. През последните 15 години пътува по целия свят, за да снима изоставени места, руини и недовършени сгради.