Над 50 платна на Иван Милев в Казанлък

От 7 септември до 22 октомври в Художествената галерия в Казанлък е експонирана изложбата “Посоки“, посветена на 120 години от рождението на художника Иван Милев /1897-1927/. Тя е организирана съвместно с няколко културни институции от страната и се показва пред публика като израз на особена почит към едно от най-големите имена в българското изкуство на 20-ти век.

В експозицията, разположена в залата за временни изложби на галерията, влизат повече от 50 картини на художника. В специална витрина ще бъдат изложени рисунки в албума на приятеля му Георги Петров, пазен във фонда на Художествена галерия – Казанлък, обща фотография от Античната вечер през 1921 година, ще бъдат показани и композиции в албуми от 1924 г. /Национална галерия – София/, посветени на Александър Божинов, които Иван Милев рисува специално за юбилея на карикатуриста, както и две миниатюри.

Във връзка с откриването на изложбата ценителите на творчеството на Иван Милев успяха да видят и автентичните стенописи на художника. В деня на откриването - 7 септември, Стоян-Стайновата къща /Къщата с кубето/ на ул. „Иван Вазов“ 16 в Казанлък бе отворена от 13.00 до 20.00 часа.

Галерията благодари на всички, съпричастни към осъществяване на изложбата в казанлък, и на Сдружение „ВИХЪРЪ“ за отзивчивостта и съпричастността към идеята да бъде показано възможно най-много от творчеството на именития ни съгражданин.