На винен фест в Казанлък: Ще има повече вино, отколкото можете да опитате


„Ще има повече вино, отколкото можете да опитате. Ще откриете повече приятели, отколкото предполагате, че познавате. Ще има повече усмивки, музика и незабравими мигове, отколкото очаквате“, това обещават организаторите и директорът на Rose Wine Expo Kazanlak Анна Дундакова.

За 9-и път Фестивалът на виното розе събира в Казанлък производители и ценители на хубавото българско вино розе на 31 май, 1 и 2 юни 2019 година. В рамките на винения фест ще се проведат Националният конкурс за вино розе „Златен киликс“ и търговското изложение Rose Wine Expo Kazanlak 2019. Фестивалът е под патронажа на кмета на община Казанлък и е официално събитие от програмата на 116-ия Празник на розата.


Националният конкурс за розе „Златен киликс“ е най-престижният награден формат в България за розови вина. За пореден път той привлича изявени български винени съдии, сомелиери, журналисти, дизайнери и визионери, които ще отличат най-добрите розе-брандове от всички винени области в България, реколта 2018 година. Отличието „Златен киликс“ се утвърди като най-авторитетната награда в България за розе и тя носи много символика. Това е реплика на уникалния съд златен киликс, открит в гробницата Голяма Косматка, с който древният тракийски цар е пиел вино.

Конкурсът за розе ще се проведе в ресторнат „Старата къща“ в Енина на 31 май, като дегустацията от комисиите е закрита.

1 и 2 юни са двата дни, в които е търговското изложение Rose Wine Expo Kazanlak 2019 в Народно читалище „Искра – 1860“. То привлича вниманието на казанлъчани и гостите на града от цял свят. Входът е свободен, началото е от 9.00 часа. За всички, които се вълнуват кой е носителят на голямата награда и кои са отличените вина и изби в 9-ия национален конкурс за розе, обявяването на резултатите и връчването на наградите са от 10.30 часа на 1 юни 2019 година в читалището.

По традиция Виненият салон на изложението представя над 50 български винопроизводители и предприятия, биопродукти, автентични гурме практики и занаятчийски вина. Наред с утвърдените имена на големите производители у нас, се очакват тероарни винарни, както и млади винарни. Малинови, арониеви, ягодови, вишневи, розови и билкови еликсири, медовина от ферментирал мед и рози, натурално малиново вино, етеричномаслени напитки, испанското дрийм лайн пенливо вино, плодови отлежали дестилати – цялото това разнообразие от вкусове и аромати ще изкушава хилядите казанлъчани и туристи. Към това се прибавят и автентичните български сирена, сирена с български трюфели, елитни деликатеси и много още изненади.

С изобилието от реномирани марки вина и храни, с богата съпътстваща културна програма, в която тази година е включен арт пърформансът на топ дизайнера Мариела Гемишева на 30 май вечерта в ЛХМ "Чудомир", Фестивалът на виното розе в Казанлък се превърна в едно от очакваните събития в Празника на розата. То не само събира производители и ценители, но и широко популяризира българската винена култура, традиции и практики пред туристите, посетили Долината на розите.