На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по стар стил, в 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“ Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Страсти по Матея“. Солисти са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
„В творбата се съдържат текстове от Живота на Исус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Творбата е голяма, в 44 части, които описват страданията на Господ Исус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музика на Бах“, разказва митрополит Киприан.

Композитор на ораторията е митрополит Иларион (светско име Григорий Валериевич Алфеев). Той е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски институт в Париж. Автор на няколко мащабни произведения, сред които "Страсти по Матея", "Рождественска оратория", "Божествена литургия", "Всенощно бдение", "Кончерто гроссо". За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

В Стара Загора творбата ще бъде представена и с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев.