Киномашина от 1975 година, произведена в Съветския съюз, попълни днес фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Това е първата киномашина в архивните единици на музея и е дарение от Националния политехнически музей в София. Машината е 16-милиметрова „Украйна”, тежи 18.7 килограма, работеща, пълен комплект.


Общо 55 експоната дари Националният политехнически музей на Музея на фотографията в Казанлък – фотоапарати, светкавици, химикали за проявяване на черно-бели филми. Това е второто дарение, идващо от там, като първото бе основно фотографска литература.


Близо 130 са фотоапаратите, които са заведени във фонда на Музея от началото на неговото създаване преди една година досега, каза директорът на културния институт инж. Стефан Папукчиев. Има фототехника от началото на миналия век, както и от времето на социализма. Всички фотоапарати и фотографски уреди и приспособления са дарения, а архивните снимки, някои от които датиращи от края на 19 век, събирани от родолюбиви казанлъчани и дарени на музея, вече са стотици.