Казанлък се включва в Европейските дни на наследството на 22 септември с богата културна програма, част от която са два концерта в залата на Художествена галерия – Казанлък.


Първият концерт започва в 19.00 часа и е на известната казанлъшка поп и джаз певица Надя Тончева – вокал, и Павел Цонев – пиано. В концерта, наречен „Колко високо е Луната” по едноименната песен на Ела Фицджералд, са включени популярни евъргрийни и джаз стандарти. И двамата музиканти са добре познати на публиката в града на розите. Надя Тончева многократно е изнасяла концерти в родния си град. По нейна идея през 2015 година бе основан „Джаз фест Казанлък”, на който тя е главна движеща сила и артистичен директор. Тази година бе четвъртото издание на музикалното събитие, което приключи преди две седмици с огромен успех. Павел Цонев е основна фигура сред музикантите, които участват в джаз фестивала в Казанлък.


От 22.00 часа отново в Художествената галерия започват изпъленията на формацията Diha Yergus. Това е музикален проект на Веселин Митев от "Исихия", Николай Иванов от "ОМ", Петър Йорданов – Бъни, от "Оратница" и Константин Кучев от "Основно ветрове". Четиримата се обединяват под общия си интерес в ethno, world music и ambient вибрациите. В музиката им се преплитат стилове от древността и съвремието, от различни времена и пространства. Казанлъчани ще имат възможността да чуят необикновения, трансцендиращ звук на хенг-дръма, индийски ситар, цигулка, арменски дудук, каба гайда, овал и looper в търсене на нов музикален диалог без ограничения.

Веселин Митев е вокал и гайда в групите "Кайно Йесно Слонце" и "Исихия", както и в много други етно проекти с корени и дълбока любов към българския фолклор и църковно-славянската музика. Николай Иванов е автор на музиката на над 50 филма, участник в многобройни проекти в Европа, Азия, Далечния Изток, Африка, Арабския свят. През 1991 създава първата етно амбиент група „ОМ” и досега развива последователно синтетичен “cross culture” музикален стил. Има издадени над 25 CD в Германия, Франция, Унгария, Норвегия и България.

Петър Йорданов-Бъни е добре познат от група „Оратница“, с която е обиколил повечето световни фестивали в Европа, Азия, Далечния Изток. Свири на разнородни перкусионни инструменти като кахон, хенг дръм, джембе, тарамбука, тъпан и др. Пресъздава елементи от фолклора ни по един модерен и лесно достъпен начин.

Константин Кучев е импровизатор, певец и цигулар в музикални и театрални проекти като "Основно Ветрове", "Разходка по луната", "Strawberry Finns", театър "Тук и сега".