Поп и джаз певицата от Казанлък Надя Тончева се включва в „Български исторически четения“ 2020 – Наследство Българско, които ще проведат на 19 и 20 юни в партньорство със Столична библиотека. В тази връзка, на 19 юни от 18.30 часа в зала "Виктория" на Библиотеката ще бъде представен документалният филм „Траяна“ за едноименната акапелна формация от Стара Загора, и среща с певицата Надя Тончева. Филмът е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути, сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова, която също ще участва в срещата. Оператор на лента е Иван Варимезов. Прожекцията е част от програмата „Български исторически четения“, които всяка година се провеждат в София по различна тема, а от 2018-а - и във Варна.

Формация „Траяна“ е създадена през 1985 година от Кирил Тодоров, дългогодишен концертмайстор на Старозагорската опера. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Съставът има активна концертна дейност по цял свят и остава в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид.

В „Траяна“ като започва и кариерата на казанлъчанката Надя Тончева, която прави и някои от аранжиментите на групата. Гастролирала като певица и пианист в много държави по света. В последните години присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ – Стара Загора. През 2016 година е удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за своя принос към българската култура.