Място, в което да четеш по земята.
Такъв съвет може да бъде даден за посетителите на Епископската базилика на Филипопол. Два слоя мозайки разкриват и разказват истории отпреди 14 и 16 века. На централния вход посреща великолепен паун - той е символ на безсмъртието и.
Официалното й откриване бе в неделя (18 април - денят, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата), а от днес, 19 април отваря врати за посетители.
Епископската базилика на Филипопол, един от най-забележителните обекти на българското културно наследство, музей, в който се съхраняват близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристянската епоха. Проектът по реставрацията и изграждането на комплекса е финансиран и реализиран с подкрепата на фондация "Америка за България" в публично-частно партньорство с Община Пловдив, Министерството на културата и частни компании.
Първите останки от базиликата са разкрити при археологически разкопки още през 80-те години, когато екип начело с Елена Кесякова успял да проучи около половината от базиликата.
Дейностите по разкриването и реставрацията на останалата част от базиликата започват през 2015 година. В тях се включват над 450 доброволци.
50 компании са участвали в целия проект за възстановяване на базиликата, 49 от тях са български - отбеляза Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България", на официалното откриване.
Епископската базилика е един от най-големите раннохристиянски храмове на територията на Балканите. Смята се, че е един от първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. (по времето на Константин Велики).
Научният консултант на проекта д-р Станислав Станев разказва, че комплексът е изграден върху основите на друга антична сграда, която вероятно е представлявала храм, посветен на култа към императора. Заради разположението ѝ, размерите и скъпите материали се смята, че на това място се е намирал храма на главното божество на Филипопол - Аполон Кендрисийски. След преобразуването му в християнски комплекс базиликата просъществува като такава докъм VI век, когато вероятно вследствие на земетресение е разрушена, а върху нейните руини възниква древен некропол.
На мястото на някогашната базилика днес е издигната модерна сграда музей. За представянето на различните артефакти са използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра е обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин, има и специална част за деца, които ще се обучават, докато играят.
Според зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов обектът е много новаторски. "Този обект продължава да живее. Това може да генерира огромен поток от научни работници, които да идват да гледат и да работят, такива обекти би трябвало да бъдат своеобразен пулс за научната общност", обяснява още Стоянов.
Дейностите по поддръжката и реставрацията на мозайките ще продължат и след отварянето на базиликата
С откриването на базиликата целта на община Пловдив е да навлезе в нова ниша за туристическия пазар (ранното християнство) и да се превърне в притегателен център за културен туризъм. Приемането в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО би дало голяма популярност на този обект, обяснява още Стоянов. Засега епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО, което значи, че трябва да функционира като музей поне 1 година, преди да влезе в официалния списък.