„Да послушаме Морис Равел“, под това заглавие в Общинска библиотека „Искра“ организират ден, посветен на 145-ата годишнина от рождението на големия френски композитор. На 10 март, от 10 до 16 часа, ще бъде организирано арт събитие в памет на автора на музикалния шедьовър „Болеро“.

Бащата на Морис Равел е швейцарец, а майка му има баско потекло. Равел е считан за най-великия френски композитор след Клод Дебюси. Той умело комбинирал своите умения в оркестрацията с изключително техническо използване на хармонията. Самият той бил голям почитател на музиката на Дебюси и трудно можел да не бъде повлиян от него. Запознал се и с Ерик Сати, който след това също оказал значително влияние върху неговото артистично развитие. Впоследствие Равел развил свой собствен стил, който често бил описван от критиците като „студен“, „дистанциран“ и „неестествен“. През следващите години той основал някои от най-добрите си работи върху ориенталските гами, които слушал на изложение в Париж през 1889 г. Равел живял тих и спокоен живот и никога не заемал ръководна длъжност. Участва като доброволец в Първата световна война, при което е контузен и до смъртта си страда от хронично безсъние. Посещава САЩ, където изнася концерти и дава уроци по оркестрация на Джордж Гершуин. Повлиява се от джаза.

Неговите най-известни произведения са оркестралното произведение „Болеро“, балетът „Дафнис и Хлое“, „Павана за една покойна инфанта“ – „Миражите на танца“, операта „Испански час“ и други.